Annons

Stranden ska bli ett jättegalleri

Trelleborg • Publicerad 23 juli 2006
Agneta Westesson efterlyser kulturvänner som vill skapa stolar. Bild:Claes Nyberg
Agneta Westesson efterlyser kulturvänner som vill skapa stolar. Bild:Claes NybergFoto: 

Stranden ska fyllas med stolar. Stora, små, vackra och galna, skapade av konstnärer och kulturvänner. Det är Agneta Westessons vision som nu ska sättas i verket.

Stolprojektet kallas det i nuläget och är ett initiativ som egentligen föddes när Agneta Westesson såg en utställning längs en strand i Hudiksvall.

Annons

– Det var där inspirationen kom. Jag tänkte varför inte göra det här nere hos oss?

Agneta Westesson är en del av Öppna sinnen som är ett nätverk för kulturarbetare och kulturvänner på Söderslätt med förnärvarande ungefär 130 stycken medlemmar. Det är genom nätverket som projektet kommer förverkligas.

– Min dröm är att kulturarbetare av alla slag ska skapa en eller flera stolar till installationen. Det ska vara ett helt fritt forum. Musik, drama, poesi, allt är välkommet och kan vävas in, säger Agneta Westesson. Tanken är att installationen ska göras till midsommar nästa år. Stolarna ska stå på stranden under fredag, lördag och söndag mellan klockan två och klockan sex.

– Då ska man kunna gå där och slå sig ner på stolarna, filosofera lite, se ut över havet, kanske fika lite, säger hon.

Och det är inte bara en vild fantasi poängterar Agneta Westesson. Hon har samlat ihop en liten kommitté av folk från nätverket som ska jobba aktivt för att göra verklighet av projektet. De har varit i kontakt med Trelleborgs kommun som gett löfte om att få tillstånd att använda kommunens mark för den temporära konstinstallationen. Och privata markägare kommer tillfrågas.

– Vi får väl knacka på och fråga och om de inte vill ha en stol på sin tomt får vi väl ställa den någon annanstans, säger Agneta Westesson.

Själv formligen sprudlar hon av idéer till stolprojektet och även till sina egna stolalster. Nu gäller det bara att få andra konstnärer att nappa på idén.

– Många kommer vi förmodligen kunna få engagerade genom nätverket, men vi efterlyser andra konstnärer och kulturvänner som är mer än välkomna att höra av sig med idéer. Tänk om vi kunde få ihop hundra utställare, det hade varit fantastiskt, säger Agneta Westesson.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons