Annons
I sommar har miljöförvaltningen upptäckt omkring 150 misstänkta överträdelser av strandskyddet i Trelleborgs kommun.
Trelleborg • Publicerad 17 augusti 2010
Det finns lite allemansrättslig mark i Trelleborg. Kustremsan utgör den största delen.
Det finns lite allemansrättslig mark i Trelleborg. Kustremsan utgör den största delen.Foto: 

Strandskydd är ingen garanti för att strandremsan inte exploateras. Det har miljöförvaltningen blivit varse i sommar då man finkammat kusten i jakt på misstänkta överträdelser. Boel Hedgren, som under sommaren varit projektanställd för att jobba med strandskyddsinventeringen, har räknat till ungefär 150 fall som kan vara överträdelser.

– Jag uppskattar att det är mellan fem och tio procent av alla fastigheter som jag kontrollerat, säger Boel Hedgren.

Annons

Boel Hedgren har promenerat längs kusten och noterat misstänkta överträdelser av den allemansrättsliga marken. Det kan till exempel röra sig om att fastighetsägare anlagt gräsmattor, byggt bryggor, ställt ut möbelgrupper eller planterat träd på mark som är strandskyddad.

– Någon har planterat äppleträd från tomtgränsen ända ner till stranden, säger Boel Hedgren, som dock menar att vissa överträdelser kan vara helt okej, eftersom fastighetsägarna kan ha fått dispens från länsstyrelsen.

Det är vanligt att fastighetsägarna inte riktigt vet var deras tomt slutar och var den allemansrättsliga marken börjar. Därför är det inte helt ovanligt med åtgärder som stenhögar eller staket som inkräktar på allemansrätten.

– Det är inte så vanligt att man rent fysiskt hindrar allmänheten från att beträda marken, det är mer att allmänheten kan bli osäker på ifall marken är privat eller allemansrättslig, säger Boel Hedgren.

De områden där misstänkta överträdelser är vanligast är Östra Stranden, området mellan Gislövs läge och Simremarken, Smygehamn samt Beddingestrand.

Kommunerna har tagit över ansvaret för att strandskyddet efterlevs från länsstyrelsen. Det första steget i detta har varit Boel Hedgrens inventering, och nu ska miljönämnden bestämma vilka åtgärder man ska vidta.

– Om de inte har fått dispens från länsstyrelsen så får vi agera. Hur beror på hur grova överträdelserna är, säger Britt-Marie Paulik, miljöchef i Trelleborgs kommun.

När Boel Hedgren drog resultatet av inventeringen för miljönämnden höjdes många ögonbryn, berättar Görgen Holmdahl (SPI), ordförande i nämnden, som menar att överträdelserna är ett problem.

– Vi får ofta klagomål på att folk "tomtifierar" allmän mark i syfte att hålla allmänheten borta, säger han.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons