Annons

Stråheds blåa stål stärker TFF

TFF siktar inte bara på serietoppen i år – utan även på svensktoppen. Vad ska man annars tro om greppet att hyra in Danne Stråhed för att göra fotbollsklubbens nya hymn?
Trelleborg • Publicerad 2 april 2009
Blå himmel, blåa tröjor och vilja blå som stål blir det förhoppningsvis på söndag, när Danne Stråhed uruppför sin klubbhymn för TFF, den första han skrivit. Foto: Tomas Nyberg
Blå himmel, blåa tröjor och vilja blå som stål blir det förhoppningsvis på söndag, när Danne Stråhed uruppför sin klubbhymn för TFF, den första han skrivit. Foto: Tomas NybergFoto: 

"Blå som stål" heter Dannes verk, som får officiell premiär vid inmarschen på Vångavallen på söndag. Då framför den populäre sångaren och låtskrivaren själv sin låt, där palmer vajar och "gummimetropolen" kokar av kämpaglöd.

Idén bollades fram av TFF:s marknadsansvariga Barbro Bengtsson:

Annons

– Jag visste att jag var ute på tunn is, berättar hon. Det finns ju redan en klubblåt. Och den ska givetvis finnas kvar.

– Man måste få ha nya visioner. Och folk har öst beröm över den nya låten, inte minst killarna i laget. Danne har fångat det viktiga, känslan, tillhörigheten med laget och hur stolta killarna är att gå ut på plan och skörda frukten av allt hårt arbete.

Danne Stråhed erkänner villigt att han inte kan mycket om vare sig fotboll eller klubblåtar. Men han lockades av uppgiften, och ska man stötta något allsvenskt lag så varför inte det närmaste?

- Jag tycker mer och mer om Trelleborg, en trevlig liten stad med skön stämning. Och bästa badhuset, säger Danne Stråhed.

Sedan ger han oss en privat uppspelning, stående vid mixerbordet på "logen" till Dannero utanför Skivarp. Sjungande för full hals och vajande med armarna för att illustrera palmernas svaj.

- Det var svårare än jag trodde att skriva, berättar han sedan. Melodin gick snabbt, men jag fick verkligen kämpa för att få till en enkel text. Jag ville inte skriva om fotboll, utan om känslan. Och inga klichéer, inget som känns plastigt, utan en låt som varar.

"Blå som stål" inleds med marschtrummor, och blir sedan ett stolt stycke medryckande folkpop med irländskt stuk.

– Jag gillar folkmusik i alla former, och en sådan ingrediens ville jag ha. Jag såg framför mig hur laget marscherar in på plan. Man kan inte bara "göra en låt", man måste ha en bild i huvudet, säger Danne Stråhed.

Återstår att se om "Blå som stål" räcker ända in i mål.

Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons