Annons

Stortorget blommade ut

Ägg och påskris, sill och påskliljor. På onsdagen slog påsken ut på Stortorget med årets första färgprakt. Och trelleborgarna strömmade till för att handla.
Trelleborg • Publicerad 23 mars 2005
När trelleborgarna inte stod i kö för att handla sill, ägg eller ost fanns det tid att prata med bekanta.Foto: 
I drygt 50 år har Jan-Erik Persson stått på torget i Trelleborg. Äggen gick åt i snabb takt för vilket påskbord kan sakna ägg?Foto: 
Blommor, blommor, blommor. Stora och små påskliljor, men även tulpaner lockade på Stortorget.Foto: 
Lite kryddsill, lite löksill och några salta sillar. Men Evert Björklund, närmast, och Jim Fröjd fick även sälja rökt ål, lax och krabba.Bild: Tomas NybergFoto: 

Efter veckor av vinterväder som inte synts till på många år har, kanske, våren kommit. Åtminstone enligt almanackan.

Men påsken har i alla fall kommit.

Annons

Bland påskliljor och tulpaner gick en tupp och en höna från Stadsparken, helt obekymrade om alla fötter som passerade. Den gula färgen dominerade bland blommorna. Kvinnor stod dubbelvikta och samlade ihop stora knippor påskliljor.

Köerna framför Björklunds Fisk var långa och sillen, i alla former, hade en strykande åtgång. Även rökt ål och rökt lax kommer att serveras under påsken.

Emellanåt föll en stilla vårregn över torget, men ingen verkade lägga märke till det. Bekanta möttes, stannade och tog sig tid att prata en stund.

Hos grönsakshandlarna dominerade äggen. Flak med ägg stod staplade en halv meter högt.

Jan-Erik Persson har varit torghandlare sedan 1951. Han berättade medan han räknade upp ägg till en kund.

– I början åkte vi tåg från Rydsgård. Det stannade vid Övre. Då fick vi stå i "bonnaraden" där vi hade en meter för vårt stånd.

Dagisgrupper gick i flock bland torgstånden och tittade på alla sorters fisk som fanns att köpa. I trängseln fick de inte möjlighet att se hur en stenbit ser ut i verkligheten. Det sägs att omkring 80 procent av alla blommande krukväxter som säljs kring påsken är gula. Kycklingar är gula. Påskliljorna är gula. Varför? Kyrkans liturgiska färg är inte gul. Kan det vara för att den värmande vårsolen, när den visar, håller en gulare färg än den kalla vintersolen?

Påskriset, som funnits i Sverige sedan 1500-talet, bidrar till färgprakten. Seden kommer från södra Europa där palmsöndagen firades med stora blomsterdekorationer.

Vid den tiden är vi inte så mycket blommor så man fick ta vad som fanns och dekorera det.

Christer Hansson

Annons

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons