Annons

Stort stöd för att behålla dagens E6

I går var sista dagen för att lämna in synpunkter på den fördjupade översiktsplanen för Trelleborg väster. Och de flesta som valt att yttra sig i frågan ställer sig negativa till en ny sträckning av E6.
Trelleborg • Publicerad 16 augusti 2005

Kommunen har fått in omkring tio yttranden över den fördjupade översiktsplanen för Trelleborgs västra delar. Planen omfattar bland annat E6:ans sträckning, bostäder längs västra stranden och ett köpcenter.

Allehanda rapporterade förra veckan om att centerpartiet och boende i Västra Tommarp inte vill ha en ny vägsträckning utan i stället förordar att E6 ligger kvar där den är i dag.

Annons

När tiden för att komma med synpunkter gick ut i går hade ytterligare yttranden kommit in till kommunen. Bara två av totalt tolv yttranden ger sitt stöd åt tanken på att ge E6 en ny sträckning.

Miljöpartiet ställer sig inte bakom den fördjupade översiktsplanen.

– Inte som helhet men det finns delar i den som är intressanta. Som bostäder längs västra stranden, säger Anders Svensson.

Huvudfrågan för partiet är dock dragningen av E6. Den nuvarande vägsträckningen är att föredra och Anders Svensson anser att argument mot en ny sträckning lyfts fram för dåligt i den fördjupade översiktsplanen.

– Drar man en ny sträckning blir det ett nytt ingrepp som inte finns i dag. Det tycker jag att man missar, säger Anders Svensson. Miljöpartiet tycker att störningarna för bostadsområdena Prästahejdan och Hallabacken samt vid Bäckaskolan och Fågelbäckskolan blir för stora. I detta får miljöpartiet medhåll av Naturskyddsföreningen.

– Vi vill inte ha in den tunga trafiken vid skolorna, säger Bengt Nilsson, vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Trelleborg.

Även kristdemokraterna och SPI ställer sig bakom tanken på att bibehålla dagens sträckning av E6.

Desto positivare till en ny vägsträckning av E6 är medlemmarna i Villaföreningen Västerjärsborna.

Tillsammans med en boende på Stavstensvägen välkomnar de förslaget. "Det finns bara ett alternativ som är möjligt ur miljö- och boendesynpunkt. Det vill säga en ny dragning av infarten norr om Maglarps by och via västra industriområdet till västra korset" skriver villaföreningen i sitt yttrande. Föreningen accepterar dock inte bostäder mellan havet och befintlig bebyggelse och inte heller att det byggs bullerskydd som skymmer sikten mot havet.

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons