Annons

Stort slag om Trelleborgen

Tredje dagen gillt. Efter att ha fått ställas in under två dagar på grund av regn hölls det utlovade Storslaget på Trelleborgen under lördagseftermiddagen. Ett tusental personer hade tagit sig till borgområdet för att titta på vikingaslagsmålet.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2007
Vikingaslag på Borgen. Bild: Malin Palm
Vikingaslag på Borgen. Bild: Malin PalmFoto: 

För den som inte redan provat på att klä sig eller leva som en viking fanns goda möjligheter att utrusta sig ordentligt på den marknad som hålls på borgområdet. Här säljs alltifrån små läderpungar till hjälmar, svärd och tyger i naturmaterial och vackra jordfärger.

Fredrik Sjölin från Skåre tycker att vikingarnas vapen är häftiga och han passade på att pröva på att skjuta armborst i ett stånd.

Annons

- Jag välte ett vildsvin och en fågel som var rätt svår, sade han och syftade på de målade träfigurer som fanns uppställda som måltavlor.

Han passade också på att pröva en vikingahjälm i metall som visserligen var tung men det gjorde inte Fredrik något.

- Den kändes rätt bra, sade han.

Strax före klockan tre på eftermiddagen då det stora slaget skulle utkämpas samlades alla i en halvcirkel på den stora gräsplanen framför borgen. En av de som skulle vara med i slaget var Richard Münchmeyer från Lerberget. Innan det var dags att ge sig ut på fältet fick han gott om pussar av sina två "prinsessor" döttrarna Elise och Olivia. Richard Münchmeyer har haft vikingaintresset som hobby i tio år.

- Efter tio år får man ett sånt här silvermärke, sade han och visade en berlock som hängde i ett lädersnöre runt halsen.

Förr tränade han regelbundet och bar sin vikingadräkt med hjälm och brynja oftare.

- Nu blir det två gånger om året när det är uppvisningar.

Varför han fastnat just för vikingakläder och vikingaslag kunde han inte riktigt svara på.

- Kanske är det historieintresset, menade han.

När det väl var dags för StorSlaget tågade nära ett hundratal vikingaklädda män och kvinnor in på borgområdet rustade med värjor, sköldar, pilbågar och stegar. Snart ven pilbågarnas pilar genom luften och det hördes klingande ljud från värjorna.

Annons

Efter slaget låg de flesta "döda" på marken framför Trelleborgen och den "danske kungen" sade att "nu fick ni se vad som händer om man motsätter sig kungen.

- Skåne har alltid varit danskt och ska alltid vara det, ropade han innan han bad om hjälp för att "samla ihop" sina trupper igen.

- Man ser på dem att de rör på sig, sade en av de yngre åhörarna efter det stundtals ganska otäcka slagsmålet.

- Hjälp mig att kalla på Odin, sade "kungen" och efter att publiken hjälpt till att kalla på asaguden reste sig alla slagskämparna upp och från de yngre åskådarena hördes lättade suckar.

Jenny Isaksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons