Stort pådrag efter bluff med förorenat vatten

Miljöförvaltningen på Trelleborg har lurats att starta ett stort pådrag efter ett preparerat vattenprov från Västra Vemmerlöv. Jan Larsson från Vattengruppen tros ha förorenat provet för att testa kommunen. Bluffen har nu anmälts till åklagare.
Trelleborg • Publicerad 28 september 2004

Det var för ett par veckor sedan som miljökontoret i Trelleborg fick en anmälan från Jan Larsson i Västra Vemmerlöv om att vattnet var dåligt.

Miljökontorets personal rycker ut och tar prover från vattenkranen. Redan morgonen därpå syns att vattnet är otjänligt.

Bakterietillväxten visar att det handlar om ett kraftig fel och miljökontoret startar ett stort pådrag. Det börjar med att en rad människor kallas samman, som miljöchefen, tekniske chefen, VA-chefen, miljönämndens ordförande och säkerhetschefen.

Ytterligare provtagningar måste omedelbart göras - läget är allvarligt. Man funderar på att gå ut i radion med anvisningar om att vattnet måste kokas, men bestämmer sig för att avvakta med detta tills ytterligare provresultat kommit in.

Det gäller att avgöra om det handlar om ett omfattande fel eller om det är en lokal förorening.

För att ta fler prover hos Jan Larsson söker man honom, men får inte tag i honom, utan åker ut till Västra Vemmerlöv och lägger en lapp hos honom att miljökontoret söker honom. Vid det här laget informeras även kommunstyrelsen ordförande Egil Ahl (s) om det inträffade.

Ungefär vid middagstid, just när man förbereder det stora pådraget i kommunhuset, ringer Jan Larsson.

I den anmälan som miljöchefen Britt-Marie Paulik skickat till åklagaren redovisas telefonsamtalet mellan Jan Larsson och Johan Pettersson på miljökontoret.

JP: Det växer på plattorna från i går.

JL: Är dom otjänliga?

JP: Ja, det är dom.

JL: Vad skönt att du säger så.

JP; Nej, det är det inte.

JL: Jo, jag visste att provet var otjänligt hela tiden. Kranen var förberedd med otjänligt vatten.

JP: Va? jag har startat upp provtagningen i byn och dragit samman åtgärdsgruppen i kommunen.

JL: Oj, det var inte meningen.

Enligt anmälan till åklagaren berättar Jan Larsson att han gjort testen för att det fortfarande finns folk i Västra Vemmerlöv som inte litar på kommunen provtagningar efter olyckan med dricksvattnet 1999. Kranen skruvades av och lades i avloppsvatten innan den skruvades dit igen.

Enligt anmälan menade Jan Larsson sedan att han nu tycker att det inte finns någon anledning att driva vattengruppen i Västra Vemmerlöv vidare. Han sade också att han själv ska börja dricka vattnet nu. När Johan Pettersson berättar för åtgärdsgruppen om bluffen blir människorna bestörta och upprörda. Trots att falsariet avslöjats tas ytterligare prover på vattnet - prover som alla visar att det inte är något fel på vattnet.

I anmälan till åklagaren uppger Britt-Marie Paulik att miljökontoret startat ett omfattande åtgärdsprogram med anledning av bluffprovet:

– Jan Larsson har genom ett medvetet vilseledande åsamkat kommunen skada (en rad tidskrävande och kostsamma åtgärder), varför miljöförvaltningen överlämnar ärendet till åklagarmyndigheten för att pröva om förfarandet är brottsligt, står det i anmälan till åklagaren.

Kommunen ska även undersöka kostnaderna för att kunna komma med ersättningskrav till Jan Larsson.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

VÄSTRA VEMMERLÖV
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.