Annons

Stort jubel efter klättring i rankning – ”jättelycklig”

Näringslivsklimatet i Trelleborgs kommun har sällan varit en höjdare. Men nu kan det vara på väg att vända. Trelleborgs kommun klättrar 50 placeringar i Svenskt näringslivs rankning över det lokala företagsklimatet och är för första gången sedan 2009 på övre halvan bland landets kommuner.
– Det känns helt fantastiskt, säger kommunalrådet Ann Kajson Carlqvist (M) om kommunens placering på plats 140.
Trelleborg • Publicerad 28 september 2022
Ann Kajson Carlqvist (M) och Erik Lundström (KD) är glada över klivet som Trelleborgs kommun har gjort i Svenskt Näringslivs rankning.Foto: Tomas Nyberg

Rankningarna har genom åren inte varit någon munter läsning och varje nytt styre har lovat att kommunen ska lyfta sig. Sämst ställt var det 2014 , i slutet på Ulf Bingsgårds (då M, nu L) tid som kommunalråd. Då låg Trelleborgs kommun på plats 253.

Sedan har det gått upp och ner. Kvartetten (S, SÖS, C och MP) avslutade sin sejour i styret med en placering på plats 231. Och det nuvarande M- och KD-styret började med en klättring på 64 placeringar, dippade till plats 190 i fjor men kan nu stoltsera med den bästa platsen i rankningen sedan 2009. Plats 140 är med Trelleborgs mått mätt ett närmast historiskt bra resultat.

Annons

– Jag är en väldigt lyckligt kommunstyrelsens ordförande i dag, säger Ann Kajson Carlqvist, som tror att förbättringen är ett resultat av hårt arbete i arbetsmarknadsförvaltningen och i Visit Trelleborg där man vänder sig till små och medelstora företag.

I rankningen bakas både företagarnas egen uppfattning om näringslivsklimatet och statistik om kommunen in. Företagarnas attityder väger tungt i rankningen och där får kommunen bättre omdömen i tio av tolv parametrar. Ett exempel är kategorin ”dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare” där kommunen klättrar 57 placeringar till plats 116.

Erik Lundström (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i Visit Trelleborg, menar att kommunen börjat arbeta mer strategiskt i kontakten gentemot företagen. Till exempel vad gäller företagsbesök.

– Jag har varit tydlig med att man måste ut och träffa företagen. Trelleborg är en småföretagarkommun och då har man inte alltid tid att komma till ett möte, säger Erik Lundström som själv haft ambitionen att vara ute hos företagare en gång i veckan, något som var svårt under pandemin.

”Innan kände man sig exkluderad i upphandlingarna som lokal näringsidkare. Där är vi på rätt väg.”
Erik Lundström (KD).

Andra kategorier där Trelleborgs kommun placerar sig på den övre tredjedelen i rankningen är ”vägnät, tåg och flyg”, ”tillgång till kompetens”, ”kommunens upphandling” samt ”mobilnät och bredband”. Vad gäller upphandlingen så klättrar Trelleborg hela 131 placeringar till plats 77.

– Innan kände man sig exkluderad i upphandlingarna som lokal näringsidkare. Där är vi på rätt väg och har jobbat aktivt med att göra upphandlingarna bättre för det lokala näringslivet, säger Erik Lundström.

Något som företagarna anser är betydligt sämre är de kommunala tjänstemännens attityd till företagande. Där har Trelleborgs kommun legat lågt länge, och nu sjunker man ytterligare till plats 205.

– Det är såklart inget vi är nöjda med, vi kan jobba vidare med att hitta en positivare attityd till företagare. Det görs inte på en månad, det är ett långsiktigt arbete, säger Erik Lundström.

Ann Kajson Carlqvist, vad ska kommunen göra för att klättra ytterligare?

– Det återkommer vi med, det beror på vem som ska styra. Just nu är jag bara jättelycklig, och ska njuta av detta.

Här saknas innehåll

Andreas MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons