Stort intresse för Trelleborgs forntid

Intresset för svunna tider tycks vara stort i Trelleborg. Åtminstone om man ser till antalet besökare på Arkeologins dag på söndagen. En stor grupp samlades vid Västervång för en guidad rundvandring på den alldeles färska utgrävningen.
Trelleborg • Publicerad 21 augusti 2005

Solen stekte över fältet intill väg 108 strax norr om Lillevång på söndagen. Den bortskrapade matjorden fick marken att se ut som ett torrt ökenlandskap. Att tänka sig vikingatidens trelleborgare bo och leva här är inte helt lätt. Trots det lockades många att titta på de gropar och spår efter byggnader och liv från de forntida trelleborgarna som visat sig finnas på Västervång.

– Man tänker att det varit ett så stort hus. Då måste det bott många människor här också, sade Ann-Britt Larsson från Trelleborg som tillsammans med väninnan Lisen Mårtensson tagit sig till Västervång för att låta sig guidas runt av arkeologen Anne Carlie från Riksantikvarieämbetet.

Under sommaren har hon varit projektledare för utgrävningen av Västervång.

– Av storleken att döma är detta en stormansgård. Den tillhörde troligtvis någon med ledande ställning, förklarade hon och pekade ut ett av de mest uppseendeväckande fynden som arkeologerna gjort på området. Nyfikenheten var också stor på de fynd som plockats upp av arkeologerna i sommar. Anne Carlie förklarade att det inte gjorts några egentliga fynd vid husen utan att det framför allt har varit i grävda gropar som det förekommit föremål som järnålderns trelleborgare använt.

– Det är framför allt keramik och djurben som vi har hittat här, berättade hon innan gruppen fick vandra tillbaka till platsen där det tidigare låg en smedja och där arkeologerna har samlat ihop föremålen i sina arbetsbodar.

– Det här har varit botten på ett keramikkärl där någon knackat bort kanterna. Varför vet vi inte, sade Anne Carlie och visade ett av de mer udda fynden för gruppen.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.