Annons

Stort intresse för stadsvandring

Arkitekten Madeleine Brandin må ha många talanger. Men att hitta mirakel i vardagen måste vara en av hennes främsta. Under söndagen genomförde hon en stadsvandring åt Naturskyddsföreningen.
Trelleborg • Publicerad 18 mars 2012
Första stoppet är Fågelbad av konstnären Rut Holmquist.
Första stoppet är Fågelbad av konstnären Rut Holmquist.Foto: Tomas Nyberg
Många samlades utanför Garvaregården för att stadsvandra med arkitekten och författaren Madeleine Brandin.
Många samlades utanför Garvaregården för att stadsvandra med arkitekten och författaren Madeleine Brandin.Foto: Tomas Nyberg

– Kände ni att någon manglade eller tvättade när vi gick förbi? Det är sådant som är så underbart med att vara i en stad. Att plötsligt känna en doft, säger hon och ler på ett smittsamt sätt.

Det är tidig söndag eftermiddag och inte mindre än 60 män och kvinnor samlas utanför Garvaregården. Naturskyddsföreningens idé att ordna en stadsvandring har slagit väl ut.

Annons

– Jag vill prata om vardagsmiljön. För mig är den viktig. Vid alla dessa tillfällen man till exempel går och handlar eller hämtar barn på dagis, då måste man få sig något till livs, säger Madeleine Brandin.

Sedan visar hon vad hon menar. Första stoppet är fågelbadet på Garvaregårdens baksida. Konstnären heter Rut Holmquist.

– Trots att här är mycket trafik och brus så kommer mycket folk hit och sitter, säger hon.

Sedan går gruppen vidare över gatan till den lilla viloplatsen bredvid OKQ8-macken. Där står ett minnesmärke från andra världskriget och en bänk som kommer från vänorten Holbeck.

– Denna plats kommer att bli väldigt viktig sedan när pågatågen kommer till Trelleborg, säger Madelene Brandin.

Nästa stopp är Ångkvarnen. På en av de höga väggarna hänger tavlor av Johan Falkman som trelleborgare ofta missar, tycker arkitekten.

– Man ser dem inte så bra. Det bästa är att ta hissen upp till fjärde våningen. Gör det! Det finns en massa intressanta detaljer från Trelleborgs historia på den.

Sedan går sällskapet vidare och hamnar i den lilla klosterträdgården vid macken Preem. Men först stannar Madeleine Brandin plötsligt hela sällskapet på Ångkvarnens baksida. Hon pekar på det lilla återvinningshuset.

– Har ni sett att man byggt huset i samma stil som det stora. Ångkvarnens särprägel med ljus tegel och röda stenar går igen även här.

Gruppen fortsätter mot klosterträdgården. Sedan till nästa stopp. Och nästa. Tills alla 60 man förstår att Trelleborg är fullproppad av mirakel.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons