Annons

Stort intresse för översiktsplan

En ny motorväg, tågtrafik och utformningen av Trelleborgs framtida centrum. Under de senaste dagarna har det strömmat in synpunkter på översiktsplanen.
Trelleborg • Publicerad 30 augusti 2006
Flera av synpunkterna värnar om en motorväg som inte dras utanför Bäckaskolan. ARKIVBILD: TOMAS NYBERG
Flera av synpunkterna värnar om en motorväg som inte dras utanför Bäckaskolan. ARKIVBILD: TOMAS NYBERGFoto: 
ARKIVBILD: CLAES NYBERG "Utbyggnaden av Stavstensudde är av godo", menar några Maglarpsbor
ARKIVBILD: CLAES NYBERG "Utbyggnaden av Stavstensudde är av godo", menar några MaglarpsborFoto: 
ARKIVBILD: TOMAS NYBERG Det är orealistiskt att inrymma en saluhall i järnvägsstationen, menar pensionärspartiet.
ARKIVBILD: TOMAS NYBERG Det är orealistiskt att inrymma en saluhall i järnvägsstationen, menar pensionärspartiet.Foto: 

I dag är det sista chansen att tycka till om den fördjupade översiktsplanen för Trelleborg, som ställts ut i kommunens lokaler under sommaren.

– Vi har haft väldigt många besökare på utställningen, uppger Lena Hultén från Trelleborgs kommun. Hon har funnits tillgänglig för besökare som velat ha mer information om vad planen kommer att innebära.

Annons

– De flesta har naturligtvis varit intresserade av förslaget om E 6 nya sträckning längre norrut. Många boende i området som berörs har varit här för att informera sig. Även idéerna för området runt Gislöv har intresserat en del.

Rösterna om planen är många. Partier, invånare, föreningar och organisationer har skickat in sina synpunkter till kommunkansliet. TA har sammanställt ett axplock av de åsikter som kommit in.

FOLKPARTIET:

Liberalerna i Trelleborg anser att E 6 flyttas från nuvarande Västra infarten, så att kustremsan där kan göras mer attraktiv. En ringväg, anser partiets lokala företrädare, är en förutsättning för en ökad företagsetablering. Partiet vill också verka för att det ska ritas in miljözoner i översiktsplanen för att kartlägga känsliga miljöer, för att industrier ska kunna vara i samklang med bostadsområden. En tyngdpunkt i folkpartiets yttrande är viljan att skapa ett levande centrum. Parkeringshuset öster om Ångkvarnen föreslås rivas och de undertecknade vill att persontågstrafiken hamnar i centrum, i stället för norr om centrum eller på Öster.

BOENDE I VÄSTRA TORP:

Ett par, bosatta i Västra Torp, menar att det vore bättre, både trafik- och miljömässigt, att dra en väg längre norrut, diagonalt mot väg 643 och 663. "Vi anser också att det är felaktigt att lägga en väg och en rondell på väg 9 genom en fastighet i Västra Torp", skriver paret, som menar att avståndet mellan vägen och fastigheterna är för kort och att trafiksituationen riskerar att försämras.

BOENDE I GISLÖVS KYRKBY:

En invånare i Gislövs kyrkby är tydlig i sitt brev till kommunen: "Jag förespråkar den gamla sträckningen för ombyggnad till motorväg. Då det spar framför allt pengar, god åkermark, fornminnen, stendösar och gravhögar". Slutklämmen i yttrandet är att invånaren som signerat det går på Vägverkets linje när det gäller tilltänkt vägsträckning.

VÄNSTERPARTIET:

Vänsterpartiet pekar på vikten att få inskrivet i översiktsplanen vilka normer som gäller för detaljhandelsetablering utanför Trelleborgs centrum. Partiet efterlyser därtill tydligare formuleringar som omfattar miljömål. "Förslaget att flytta E 6 skulle kunna vara positivt. Det skulle kunna ge möjlighet att bättre utveckla Albäcksområdet samt förutsättningar för en bättre tillgänglighet till havet. Tyvärr tas inte dessa möjligheter tillvara fullt ut". Avståndet till skolor måste vara betryggande för barnen, inskärper Vänsterpartiets Mats Sjölin och syftar på förslaget att infarten till E 6 flyttas bort från Bäckaskolan och Fågelbäckskolan.

Annons

Behovet av en ringväg lyfts också fram i partiets skrivelse, liksom en persontågstation i centrum, som har en hållplats på Öster.

MAGLARPSBOR:

Ett par som bor i Maglarp finner det oacceptabelt att en planerad vägsträckning hamnar ungefär 50 meter från deras tomtgräns. "Nuvarande E 6 som ligger 500 meter från fastigheten är redan i dag, med den under de senaste åren utökade långtradartrafiken, tillräckligt störande", menar paret, som avslutningsvis tycker att "en utbyggnad av Stavstensudde är av godo och att den på sikt kommer att bli positivt för Trelleborg".

PENSIONÄRSPARTIET:

Spi:s lokala företrädare tror att en ringväg, norr om centrum, kommer att ta åtminstone 25-30 år att anlägga. "Under tiden måste trafiken till bland annat hamnen västerut dras på annat sätt", skriver spi:s lokale ordförande Birger Lindgren.

Därtill naglar partiet fast att en placering av en station vid Sandmöllan inte är acceptabel. Enligt partiets företrädare finns det inte tillräcklig plats för en saluhall i den gamla järnvägsstationen.

"Det föreslagna utbyggnaden av bostäder intill den expanderade hamnen är inte realistiskt att genomföra", skriver Lindgren. KD:s lokalavdelning kräver att översiktsplanen går i linje med Vägverkets förslag. Kristdemokraterna tycker att det är oansvarigt att dra vägen precis intill Bäckaskolan och Fågelbäcksskolan. "Byggandet av Ringleden från Brosjödal mot 108:an och med anslutning till E 6 vid Maglarpskarusellen ställer vi helt bakom oss liksom uppförandet av Truckcenter innebärande att trafikproblemen som i dag existerar vid Strandridaregatan helt bortfaller genom att trafikflödena effektivt kan styras till och ifrån befintliga färjor.", skriver kristdemokraterna.

Johan Persson

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons