Annons

Stort engagemang för gravstenen i Fuglie

Engagemanget för att hjälpa paret Carin och Gert Nilsson med information om gravstenen som de hittade under sitt vardagsrumsgolv är stort. Släktforskare har engagerat sig för att försöka ta reda på mer.
Trelleborg • Publicerad 3 april 2014
Foto: 

Nyheten om Carin och Gert Nilssons ovanliga fynd under vardagsrumsgolvethar spridit sig och engagemanget kring gravstenen tycks vara stort. En av dem som försökt hjälpa paret att hitta mer information om de tre personer som nämns på stenen är Claes Lindahl, bygdehistoriker från Bösarp och erfaren släktforskare. Enligt honom är det inte helt ovanligt att hitta gravstenar i gamla skånska hus.

– När de rev de gamla kyrkorna och byggde nya så tog man mer mark i anspråk runtom. Då var det många gravstenar som togs bort. Många tog hem gravstenarna och använde till allt möjligt. Ibland delades de och användes till trappsteg, säger han.

Annons

Han tror att detta kan gälla även för gravstenen hos Carin och Gert Nilsson.

– Fuglie gamla kyrka åkte i början av 1900-talet. Det var en liten kyrka innan och den nya är ju väldigt stor, säger han.

Den nya kyrkan stod färdig 1904 och den sista personen på gravstenen, Karna Månsdotter, ska ha avlidit 1884.

Claes Lindahl har även delat med sig av informationen kring gravstenen i Västerlens släktforskarförenings grupp på Facebook. Och där rådde det på torsdagseftermiddagen febril aktivitet. Bland inläggen fanns ett från trelleborgaren Kurt Persson. Han hittade de tre personerna i en text i boken Fuglie genom seklerna. I den har en forskare spårat fastighetsägare i Fuglie bakåt i tiden.

Men efternamnet på kvinnan stämde inte överens med det som står på gravstenen.

– Här finns en tveksamhet så man får gå vidare till födelseboken för att få det rätt. Men att det handlar om samma familj i texten som på gravstenen är helt klart.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons