Annons

Storstilad invigning på ny Steinway flygel

Ljuset reflekteras i flygelns spegelblanka trä medan tonerna ekar ut i det stora rummet. Det rådde ingen tvekan om vem som var huvudperson under S: t Nicolai kyrkas pianofestival under torsdagskvällen.
Trelleborg • Publicerad 29 juli 2005

– Det är första gången vi har en pianofestival och vi har den för att inviga vår nya flygel, säger Per Frendahl, organist i S: t Nicolai kyka.

Under fyra dagar kommer S: t Nicolai kyrka och den nya flygeln att få besök av stora namn inom pianomusikens värld. Under festivalens första dag, satt professor Hans Pålsson från Musikhögskolan i Malmö vid tangenterna.

Annons

– Hans Pålsson provspelade flygeln innan konserten och roligt nog så menade han att den var mycket bra, kanske till och med så bra att han ville komma hit och göra en inspelning på den, berättar Per Frendahl.

Hans Pålsson, som också har gjort sig känd för den större publiken genom sin medverkan i TV-programmet "I döda mästarens sällskap", inledde sin konsert med Joseph Haydns sonat i C-dur och fortsatte sedan med W. A Mozart. Festivalen fortsätter i dag med Mats Widlund, pianist och professor vid Kungliga Musikhögskolan som bland annat ska framföra Beethoven, Debussy och Liszt. På lördag kommer Linda Dahl Laursen, från Västjylland i Danmark som hösten 2003 påbörjade sina studier vid Musikhögskolan i Malmö för professor Hans Pålsson. I januari 2005 erhöll hon Yamahas pianostipendium.

På söndag avslutas pianofestivalen med Janos Solyom som är del av svensk musikhistoria. Solyom har levandegjort musiken i TV, till exempel genom programmet "I huvudet på en pianist".

– Janos Solyom kommer att improvisera på plats på tema som han får av publiken, det blir nog spännande, säger Per Frendahl.

Alla konserter äger rum i S: t Nicolai kyrka och är gratis.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons