Störst är bäst i betsådd

Sockerpriset kommer att sjunka och dieseln fortsätter att vara dyr. Det gäller för betodlarna att bli allt effektivare och utföra många moment samtidigt med sådden och göra dem bättre.
Trelleborg • Publicerad 22 april 2005
Nya maskiner är intressanta. Kommande prissänkningar på socker kräver nya grepp i odlingen och intresset var stort på maskindemonstrationen. Bild: Claes Nyberg
Nya maskiner är intressanta. Kommande prissänkningar på socker kräver nya grepp i odlingen och intresset var stort på maskindemonstrationen. Bild: Claes NybergFoto: 
Den nya maskinen klarar av jordbearbetning, gödsling, radmyllning, återpackning och sådd i en körning. Bild: Claes Nyberg
Den nya maskinen klarar av jordbearbetning, gödsling, radmyllning, återpackning och sådd i en körning. Bild: Claes NybergFoto: 

På ett blåsigt fält söder om Jordberga gård demonstrerades på torsdagen den senaste utvecklingen inom betsådden. En prototypmaskin som bearbetar, gödslar, radmyllar, återpackar och sår i en körning. Trots arton raders såbredd så blir maskinen bara tre meter bred på väg.

– Vi vet att det är viktigt att så tidigt som möjligt. Avkastningen kan öka med så mycket som 60 kilo för varje dag som sådden tidigareläggs, säger Robert Olsson, verksamhetsledare på Sockernäringens Betodlingsutveckling, SBU. Ju färre körningar som behövs före sådd, desto bättre. Samtidigt har vi noterat att betorna ofta växer bäst i hjulspåren.

De samlade erfarenheterna från SBU: s utvecklingsprojekt och idéer från Finland har satts samman i den nya kombimaskinen. Det mesta är ställbart från förarplatsen, jordbearbetningens djup och belastning, återpackningens tryck och bärhjulens axelbredd. Tanken rymmer 6000 liter gödselmedel och delas av en flyttbar vägg så att två billigare gödselmedel kan kombineras i stället för ett dyrare komplett gödningspreparat. Radmyllningen är konstruerad för att ge en bra kontakt mellan gödselgranulaten och jorden.

– Det är viktigt för att få effekt av gödningen, säger Robert Olsson. Vi har valt en skivbillssåmaskin för att kunna så plöjningsfritt och i packad jord.

Det var närmare ett hundratal betodlare som sökt sig till Jordberga för demonstrationen. Nyfikenheten var stor och många satt på huk för att undersöka såraderna.

– Vi räknar med att radmyllningen kan ge tre till fyra procent bättre avkastning, säger Robert Olsson. Och återpackningen kan ge ytterligare ett par procent.

Trycket på återpackningen kan ställas i enheter så att trycket direkt bakom traktorns hjul och bärhjulen blir mindre medan enheterna utanför hjulens bredd håller ett högre tryck.

– Den här maskinen behöver gå på åtminstone 300 till 400 hektar, säger Robert Olsson. Och traktorn som drar har 170 hästkrafter.

Maskinen är såld till en maskinstation som tillsammans med SBU ska utvärdera idéerna.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.