Annons

Storslam i valurnan

På onsdagen fick röstningen i årets valrörelse en rivstart när förtidsröstningen kom i gång. För första gången har väljarna i Trelleborg möjlighet att rösta på stadsbiblioteket och redan vid starten bildades kö till valbåsen.
Trelleborg • Publicerad 30 augusti 2006
Stig Karlsson får hjälp att lämna i sin röstsedel av Maj.-Britt Iveskiöld. Allt övervakat av röstmottagarna Gunborg Andersson och Berit Nilsson. Bild:Tomas Nyberg
Stig Karlsson får hjälp att lämna i sin röstsedel av Maj.-Britt Iveskiöld. Allt övervakat av röstmottagarna Gunborg Andersson och Berit Nilsson. Bild:Tomas NybergFoto: 

– Jag är förvånad, jag trodde inte det skulle vara så många, säger röstmottagaren Gunborg Andersson som tillsammans med Berit Nilsson kunde räkna in 24 valsedlar bara under den första timmen.

För första gången är det kommunerna själva som har ansvaret för röstningen och det har på många platser i landet resulterat i att biblioteken fått en sådan funktion. Så också i Trelleborg. Och eftersom biblioteket är anpassat för funktionshindrade som lätt kan komma in med rullstol blev biblioteket ett val för Stig Karlsson.

Annons

– Det tycker vi är toppen, sa Maj-Britt Iveskiöld som hjälpte till med att stoppa valsedeln i kuvertet.

– Men själv ska jag gå till Rådhuset, det är någonting visst med valdagen, fortsatte hon. Att just biblioteket blev ett av alternativen är väldigt lyckat enligt Anne-Marie Hansson, chefen för Medborgarkontoret som håller till på biblioteket. Hon fick agera värdinna och lotsade väljarna till valsedlar och bås.

– Det ligger ju så centralt och tillgängligheten är bra, sa hon.

Varje kväll kommer urnorna att tömmas och valsedlarna förs sedan till valnämnden i rådhuset där de placeras bakom lås och bom.

Röstmottagarna har gått en kurs under två dagar för att framförallt lära sig att hantera kontrollen av legitimation.

– Men vi har varit med i 25 år, skrattade Gunborg Andersson och menade att det finns gedigna kunskaper för valhanteringen. Men det är inte bara i biblioteket som förtidsröstning kan göras. Även medborgarkontoret på Sockenvägen, Gröningen i Anderslöv, Smygehem och Svensk kassaservices kontor på Kontinentgatan är alternativ.

– Jag tycker det är jättebra. Då slipper man rösta på valdagen, det är inte säkert att man har tid då, sa Ann-Louise Hugosson som var en av de första att lämna sin valsedel.

När det sen är dags för valdagen finns det 26 lokaler i kommunen att lämna sin röst i.

Paul Torstensson

0410-54571

paul.torstensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons