Annons

Storsatsning på hygien ska stoppa bakterier

Pseudomonas aeruginosa. Det är namnet på den bakterie som har varmvattenbassängen badhuset i sitt grepp. Tidigast på fredag kan bassängen öppna igen.
Trelleborg • Publicerad 9 mars 2010
Foto: 
Klorhalten är tre gånger så hög som vanligt för att få bukt med bakterierna, säger Anders Wiberg.
Klorhalten är tre gånger så hög som vanligt för att få bukt med bakterierna, säger Anders Wiberg.Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. För att få öppna bassängen igen krävs det ett godkänt vattenprov. Men badhuschefen Anders Wiberg vill vara på den säkra sidan och tänker invänta två godkända prov.

– Första provbeskedet får vi på onsdag. Sen kommer nästa besked på torsdag. Förhoppningen är att vi ska kunna öppna igen på fredag. Men visar proverna att det fortfarande finns bakterier i vattnet får vi tömma hela bassängen. Lägger vi på en rem tar det ungefär en och en halv vecka. Bassängen rymmer ungefär 100 000 liter vatten, säger han.

Annons

Bakterien kan komma från ett varigt sår, urin eller smuts från skor. För att undvika liknande händelser i framtiden kommer badhuset nu att satsa stenhårt på hygienen.

– Alla ska vara ordentligt duschade innan man hoppar i poolen och varken killar eller tjejer får bada med underkläder under badkläderna, säger Anders Wiberg.

Bajsande barn är också ett problem på badhuset. Kommer bajset från ett friskt barn orsakar det inte förhöjda bakteriehalter men badhuset har ändå infört en regel som säger att alla barn under tre år måste ha blöja.

Hittills har ingen som badat i det bakteriesmittade vattnet hört av sig och rapporterat några biverkningar.

Martin Strandberg
Åsa Boustedt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons