Stororder för Trelleborgsföretag

Tyska flygvapnet har lämnat en order till Trelleborgsföretaget Sarsys, som tillverkar utrustning som mäter friktionen på landningsbanor.
Trelleborg • Publicerad 10 augusti 2005

Beställningen av mätutrustningen från det tyska flygvapnet omfattar 11 släpvagnar, utrustade med mätinstrumentet som används till att bland annat bedöma hur lång bromssträcka som behövs när man ska landa.

– Före nyår ska alla fordon vara levererade, säger företagets vd Stig Svensson.

För Sarsys, ScandinavianAirport and Road Systems, som startade 1993 och som funnits i Trelleborg sedan 1998 är detta en stor order och inbringar cirka 5 miljoner kronor, med tanke på att företagets årliga omsättning brukar hamna på 10-14 miljonoer kronor.

– Förutom de nio anställda som vi har i dag ska vi förstärka produktionen med ytterligare några mekaniker, fortsätter Stig Svensson.

Bakom en anspråkslös fasad i en verkstadslokal på Västra industriområdet finns företaget, som blivit världsledande på utrustningen som mäter friktion på landningsbanor. De enda kontintenterna som inte täcks upp är Afrika och Australien.

Flera av företagets kunder finns i Kina och i många sydamerikanska länder. Spanska luftfartsverket var en av de största beställarna förra året. Luftfartsverket i USA, FAA har tidigare köpt utrustning av företaget.

Sarsys levererar antingen en bil eller ett släp som inkluderar själva mätapparaten, som utgörs av en transmission i rostfritt stål och aluminium med kedjor i.

Ur denna anordning för kraftöverföring fälls det ut ett femte hjul på fordonet som slirar cirka 15 procent i förhållande till bilens drivkraft.

– Utrustningen mäter friktionen och därmed hur lång bromssträcka som behövs, om det är halka och över huvud taget själva strukturen på asfalten, säger han.

I dag finns tio företag runt om i världen som tillverkar mätapparaturen. Sarsys är det ledande bland dessa.

Från 1976 var Saab i Nyköping den största producenten av sådana instrument i Europa, men Saab släppte produktionen hellt och hållet när amerikanska biljätten GM tog över Saab 1992.

Sarsys har i dag cirka 170 underleverantörer som tillverkar komponenterna till mätintrumentet, som sedan sätts ihop i Trelleborg.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.