Annons

Stormvarning på läget

Några fisklådor staplas upp vid kajen. Lite längre bort förtöjs en båt ordentligt. Det blåste rejält på Gislövs läge på måndagen. Vinden tilltog så att hela havet skummade och linorna på segelbåtarna tjöt.
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2008
Vindpinat och med mörka moln på himlavalvet.
Vindpinat och med mörka moln på himlavalvet.Foto: 
Båten, som heter Julia II, binds fast av Per-Erik Andersson. Bilder: Tomas Nyberg
Båten, som heter Julia II, binds fast av Per-Erik Andersson. Bilder: Tomas NybergFoto: 
Johan Pärson tar emot en beställning av mjukglass
Johan Pärson tar emot en beställning av mjukglassFoto: 
Jan Juhler på Marinservice hjälper till.
Jan Juhler på Marinservice hjälper till.Foto: 

Det blåser. Det är styv kuling och 18 meter per sekund och stormvarning har utfärdats för flera timmar sedan. Mindre fiskebåtar och flotta motorbåtar i miljonklassen ligger förtöjda vid bryggorrna. De flyttar sig fram och tillbaka, guppar på vågorna, när den hårda vinden skär genom hamnen som en vass kniv.

Några änder känner av den brutala blåsten och söker sig från havet mot land. De trippar upp på en liten sandbank intill bryggorna, för att söka lä vid vassen.

Annons

På en av bryggorna ligger Per-Erik Andersson på knä. Han binder fast sin plastbåt, drar åt repet ordentligt så att båten inte glider från sin plats. Julia II heter båten, döpt efter hans barnbarn. - Båt har jag haft här på Gislövs läge sedan 1991. Det är en trevlig sysselsättning att åka ut på havet. Sedan fritidsfiske av ål stoppades är det mest skrubba och en och en annan laxöring som jag drar upp, berättar Per-Erik Andersson i samma stund som repet dras åt ännu hårdare

Flaggor och vimplar fladdrar i vinden. Vatten sköljer över en av pirarmarna. Mörka moln tornar upp sig på himlavalvet och vinden tilltar ytterligare.

Inne på kaféet är det några enstaka som söker vindskydd och en fika. Gästerna träffas över några kakor och var sin kopp kaffe.

Mjukglass läggs upp i en bägare.

Johan Pärson, som driver kaféet, sitter inne på sitt lilla kontor och gör upp personalscheman.

Han är hittills nöjd med sommaren. Försäljningen har gått bra, intygar han och ler brett.

- Hela juli har varit en bra månad. Vi har haft många som besökt kaféet. Våra frukostar har lockat många, både turister och invånare på Gislövs läge och boende runt omkring, säger Pärson.

Johan Persson

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons