Annons

Störiga råkor får leva

En koloni råkor vid S: t Nicolaikyrkan smutsar ner och väsnas. Detta stör de boende på Ehrenbuschgatan i Trelleborg som har begärt att råkorna ska tas bort. Men Länsstyrelsen avvisar kravet.
Trelleborg • Publicerad 23 april 2007
Arkivbild
ArkivbildFoto: 

Fågelspillning på balkonger, bilar och trottoarer. Väsen och kraxande varje dag. De boende har en längre tid varit plågade av råkorna och gjorde för ett år sedan en anmälan. De ville att råkornas reden skulle spolas bort.

- En kille från kommunen kom och räknade råkor. Men det regnade så han fick ingen korrekt uppfattning om läget, säger Kjell Eklund som är drivande bakom anmälan.

Annons

Men miljönämnden beslutade att det allmänna intresset av att skydda en fågelart i sin naturliga miljö vägde tyngre än de störningar som de boende utsattes för. De besvärade boende vid S: t Nicolaikyrkans plantering där fåglarna bor överklagade då till Länsstyrelsen. Även där blev det avslag på anmälan. Länsstyrelsen medger att råkorna kan betraktas som störande och orsaka besvär och missnöje. Men man hävdar att det måste finnas olägenhet för människor i allmänhet och inte bara för en person, i detta fallet Kjell Eklund.

- Det är nonsens alltihopa. Alla boende har skrivit under anmälan, säger Kjell upprört.

De boende har ännu inte beslutat om de tänker överklaga ytterligare en gång till miljödomstolen.

David Ekberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons