Annons

Stora skopan går som ett mudderverk

Nu har muddringen i Smygehamn kommit igång, om än något försenad på grund av vädret.
Trelleborg • Publicerad 30 januari 2006
Muddring i inloppet till hamnen i Smygehamn. Bild: Claes Nyberg
Muddring i inloppet till hamnen i Smygehamn. Bild: Claes NybergFoto: 

Det är efter en dispens från Naturvårdsverket som Trelleborgs kommun fått lov att muddra i ytterhamnen i Smygehamn.

Muddringen har dock kommit i gång lite senare än beräknat på grund av det hårda vädret som varit i januari.

Annons

Muddringen är en av de åtgärder som nu vidtas för att göra situationen i hamnen än bättre än under fjoråret, som var det första efter den stora ombyggnaden av hamnen i Smygehamn.

De åtgärder som redan genomförts visade sig ha god effekt, bland annat så har vattnet i innerhamnen haft betydligt högre syrehalt än tidigare år, speciellt under sommaren. Det har medfört att även om det fortfarande har samlats tång i innerhamnen så har inte luktproblemen varit alls lika stora under fjoråret som tidigare.

Den högre syrehalten i vattnet gör att den tång som kommer in bryts ner på ett bättre sätt än tidigare.

Pumpen som för in friskt vatten i hamnen har fungerat som tänkt under sommaren, men stannat vid tre tillfällen under hösten. Nya kontroller ska göra att den kan sättas igång snabbare vid eventuella stopp i framtiden.

I det nordöstra hörnet av hamnen samlades dock tång även i fjor sommar. En ny flytbrygga med annorlunda konstruktion ska förbättra omsättningen av alger och tång och hindra ansamlingen på en plats är det tänkt.

Förhoppningen är att det inte ska behövas fler åtgärder. Om det behövs finns dock planer på ytterligare arbeten. Det som kan bli aktuellt är nya vågbrytare, utbyggnad av pirarmar, håltagning i befintliga pirar eller anläggande av kulvertar.

De åtgärderna kräver dock tillstånd från diverse myndigheter. Det tar också tid att beräkna hur åtgärderna ska genomföras så på kommunen gör man bedömningen att om det behövs fler arbeten i Smygehamns hamn kan de troligen inte genomföras förrän under vintern 2007/2008.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons