Stora skillnader i kyrkoskatt

Kommunalskatt och skatten till region Skåne är densamma för alla boende i Trelleborgs kommun - ändå kan det skilja upp till 1.62 kronor i utdebitering per intjänad hundralapp.
Trelleborg • Publicerad 29 december 2003

Det beror på i vilken församling i kommunen man är bosatt och på om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Skillnaden kan innebära ungefär 3 000 kronor på ett år för den som har en inkomst på 20 000 kronor i månaden. Allra billigast kommer den undan som bor i Dalköpinge församling och inte är medlem i Svenska kyrkan. Med kommunalskatt, landstingsskatt och begravningsavgift hamnar utdebiteringen då på 30.94 kronor. Dyrast är det för dem som bor i Alstads församling och är medlemmar i Svenska kyrkan. Då betalar man 32.56 kronor per intjänad hundralapp. Avgiften till Svenska kyrkan är uppdelad i två delar: begravningsavgift och kyrkoavgift. Begravningsavgiften måste alla betala, vare sig man är medlem i Svenska kyrkan eller ej. Kyrkoavgiften däremot betalas endast av medlemmar. Billigast för medlemmar i Svenska kyrkan är det i Trelleborgs församling, där den sammanlagda utdebiteringen med kommun- och landstingsskatt blir 31.73 kronor per 100-lapp i beskattningsbar inkomst. Dyrast för medlemmar är det i Alstads församling där motsvarande siffra ligger på 32.56 kronor. För dem som inte är medlem i Svenska kyrkan ser det lite annorlunda ut. Där är det de boende i Dalköpinge församling som kommer billigast undan med en utdebitering på 30.94 kronor under år 2004. Dyrast för icke medlemmar i Svenska kyrkan är det för dem som bor i Hammarlövs församling. Där är den sammanlagda summan av skatter och begravningsavgift 31.46 kronor.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.