Annons

Stora skillnader i beslag mellan åren

Tullen gjorde nästan inga beslag alls av kokain, amfetamin, metamfetamin, marijuana eller cannabis i Trelleborg under fjoråret. Däremot ökade beslagen av narkotiska läkemedel i tablettform och sprit kraftigt.
Trelleborg • Publicerad 18 januari 2012
Ett av tullens tillslag.
Ett av tullens tillslag.Foto: 
Tullen hittade i stort sett ingen tung narkotika i Trelleborgs hamn i fjor.
Tullen hittade i stort sett ingen tung narkotika i Trelleborgs hamn i fjor.Foto: Eva-Lisa Svensson
Foto: 

– Ofta handlar det om något eller några beslag. Därför kan siffrorna variera kraftigt mellan åren, säger Michael Nelander, operativ chef för Tullverket i Skåne och Blekinge.

Under 2011 hittade tullen narkotika och dopningsmedel vid 13 tillfällen i Trelleborg. 2009 var det 20 gånger och 2010 9 gånger.

Annons

Att tullen i Trelleborg i stort sett inte gjort några beslag av tung narkotika alls under 2011 och ytterst små mängder av cannabis och marijuana betyder inte att det inte smugglades in narkotika via Trelleborg.

– Vi vet att det kommer in mycket genom Trelleborg som ju är en stor hamn, säger Michael Nelander. Med tanke på våra resurser tycker jag att vi gör ett bra jobb.

Michael Nelander menar dock att man kan vara självkritisk till en viss del.

– Man önskar ju alltid att man kan göra mer. Men det handlar mycket om resurser. Och resurserna är en politisk fråga.

Ett problem för tullen är att trafiken i Trelleborg till stor del handlar om transport av gods.

– Om det gäller personbilar eller gående passagerare så kan vi göra många fler kontroller, det går ganska snabbt. Gods tar mycket längre tid att kontrollera.

Tullen arbetar både med regelbundna kontroller och tips.

– I en hamn som Trelleborg har vi en viss grundnärvaro. Om vi sedan får tips om att något ska hända så agerar vi naturligtvis på det, säger Michael Nelander.

För cannabis och marijuana var siffrorna likadan 2010 som i fjor. Däremot gjordes beslag på 40 kilo cannabis 2009. Bilden är likadan när det gäller kokain medan det var 2010 som tullen hittade mycket amfetamin. I fjor tog tullen däremot nästan 60 000 tabletter med narkotiska läkemedel mot inga alls 2010 och 38 stycken 2009.

Tullen beslagtog 16 464 liter sprit i fjor, mot bara några få tusen liter och 2009. Beslagen av vin var ganska små och både starköl och cigaretter visar en minskande trend av beslag.

Maria Sällberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons