Stora byggen ger ringar på vattnet på den lokala marknaden
Hannes Öhman på EA Installationer skruvar ihop en kontakt till belysningen i ett av rummen på Hälsohuset på lasarettsområdet. Han är en av en handfull montörer i Trelleborgsföretaget som just nu arbetar med att slutföra elinstallationerna i det kommande äldreboendet.
– Jag bor själv i Trelleborg, så det är skönt att ha nära till jobbet. Men jag tycker det är roligt att jobba så det spelar egentligen ingen roll var det är, säger Hannes Öhman.
Sedan bygget av Hälsohuset startade våren 2018 har EA Installationer haft i genomsnitt fem-sex personer som arbetat med projektet. Det uppger Morgan Nilsson, arbetsledare på företaget. Han berättar att de gör allt som har med ström att göra i byggnaden.
– Det är eldragningar, brandlarm, fiber, datanät och passersystem. Det är ett stort jobb för oss, säger Morgan Nilsson och tittar upp mot det stora bygget som långsamt tar form. Vid årsskiftet ska allt vara klart och de äldre flytta in.
EA Installationer räknar i princip på alla jobb som dyker upp lokalt, berättar Morgan Nilsson. Lokala byggen i den här storleksordningen är ganska sällsynta, menar han, men desto roligare.
– Vi är med och bygger lägenheterna i Trädgårdsstaden på Havrejordsvägen också nu, men detta är förstås mer avancerat. Det finns inte brandlarm och passersystem på det sättet i lägenheter som det gör här, säger han.
EA Installationer är det enda lokala företaget som är med och bygger Hälsohuset. I bygget av den nya räddningsstationen Trygghetens hus vid väg 108 är tre lokala företag inblandade. Jönssons sydgräv, Elservice samt Söderslätts port och smide.
Söderslätts port och smide är ett litet företag med fyra anställda som håller till på Godsvägen i Västra industriområdet. Företagets uppgift i Trygghetens hus är smidesarbete, till exempel balkar, pelare och portomfattningar.
– Vi halkade in på det här jobbet. De hade en annan leverantör från början, men sen ringde de och frågade om vi kunde göra alla portomfattningar. Det höll vi på med på heltid i fem-sex veckor, säger vd:n Alexander Petrecz och berättar att förfrågningarna fortsatte komma efter det.
– De blev nöjda och frågade om vi kunde räkna på allt smidesarbete, men då sa vi nej. Det är för stort för oss, då hade vi fått släppa allt annat under lång tid, och förlorat alla våra andra kunder, säger Alexander Petrecz.
Nu har företaget överenskommelsen med huvudentreprenören MVB att göra jobb efter hand som bygget växer fram. Alexander Petrecz tycker det känns speciellt att vara med i ett sådant stort bygge i hemstaden.
– Det är jätteroligt. Det är ju hemmavid. Det är något man kan berätta för barnbarnen, säger han och skrattar.
För ett litet företag kan det vara svårt att komma till på de riktigt stora projekten, menar han.
– Titta till exempel på de stora hyreshusen som Trelleborgshem byggt, det är inte så mycket smide i dem. Det är oftast bara trappräcken, men där har vi haft svårt att komma till. De stora firmorna har ofta sina egna underentreprenörer som de tycker om att jobba med. De tar dem i första hand, säger Alexander Petrecz.
Jacob Christensson är arbetschef på MVB som har huvudentreprenaden på både Trygghetens hus och Hälsohuset. Han säger att MVB gärna samarbetar med lokala företag.
– Det är en fördel att företagen ligger nära. Dels är det bra med lokal förankring, och dels har det miljömässiga fördelar också med tanke på bland annat körsträckor, säger Jacob Christensson.
Det Hallandsbaserade byggföretaget MTA är i det närmaste färdigt med äldreboendet i korsningen Johan Kocksgatan/Hedvägen som Attendo ska driva. MTA vill gärna jobba med lokala företag, men den här gången har de inte hittat ett enda.
– Nej, tyvärr inte. Det är Malmöföretag och Helsingborgsföretag som vi jobbar med. Det har varit svårt att få tag i lokala, och likadant är det nu när vi går in och projekterar nästa etapp, äger Håkan Rönnerling som tycker det är viktigt att få med lokala företag i projekten. Dels för att det sannolikt är billigare, och dels för att få fler uppdrag i framtiden.
– Vi har tänkt stanna här i Trelleborg i flera år och jobba med fler projekt. Arbetar man med lokala företag så syns man mer och får en annan spridning. Då är det också lättare att få andra jobb. I dag är det nog inte många som vet vem MTA är i Trelleborg. Det är svårt att slå sig in på nya territorium, säger Håkan Rönnerling.
Tommy Zryd, vd för MTA, delar uppfattningen och skulle gärna hitta fler lokala företag att samarbeta med.
– Det är ofta en bra förutsättning att lyckas. Särskilt när man som vi är lite nya på orten så är det väldigt bra att knyta till sig leverantörer som känner till den lokala marknaden, säger han och berättar att det ofta är en blandning av lokala och andra företag i projekten.
– Stommarna köper vi ofta av lite större företag, men när det gäller mindre uppdrag som måleri och plattsättning och sådant så är det oftare lokala leverantörer. Likaså med byggmaterial, grusleveranser och annat. Där har man ofta en konkurrensfördel när man ligger nära, så det reglerar ofta sig själv. Det kostar både att transportera material och att ha personal som måste resa långt, säger Tommy Zryd.