Annons

Stora avgifter för fuskande åkeri

Ett åkeri i Trelleborgs kommun har vid flera tillfällen brutit mot bestämmelser om körtider och tillräcklig vila för chaufförer. Nu har Transportstyrelsens beslut om att ge företaget en sanktionsavgift på 200 000 kronor vunnit laga kraft.
Trelleborg • Publicerad 12 april 2018
Genrebild.
Genrebild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sanktionsavgiften på 200 000 är den största som Transportstyrelsen kan besluta om.

Totalt 146 överträdelser ligger till grund för beslutet från Transportstyrelsen. Främst handlar det om för långa körtider, men också otillräcklig dygnsvila, helgvila och veckovila för förarna.

Annons

Åkeriet har förklarat överträdelserna med omständigheter som bland annat färjeöverfart, köbildning, fel på färdskrivaren och förflyttning av parkerade fordon. Företaget menar vidare att färdskrivarutrustningen inte är anpassad efter verkligheten och att situationer kan uppstå som står utanför deras kontroll.

Transportstyrelsen menar bland annat att flera av överträdelserna varit allmänt förekommande, vilket gör att de inte kan bortses från. Vidare menar de att åkeriet inte uppvisat några bevis för att verkliga nödlägen ska ha lett till att man brutit mot förordningarna, som till exempel order från polis.

Transportstyrelsen menar att företaget inte har visat vad de gjort för att förhindra överträdelserna på ett seriöst sätt, och därför ska de betala totalt 248 000 kronor.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons