Annons

Stor polisövning i hamnen

Efter en krock mellan en bil och en buss på bildäck på färjan M/S Sassnitz i Trelleborgs hamn börjar det brinna. Intill fordonen står en tank märkt med farligt gods.
Trelleborg • Publicerad 21 maj 2014
Både Trelleborgs räddningstjänst och blivande polisinsatschefer fick en chans att öva i samband med en iscensatt krock på M/S Sassnitz på onsdagseftermiddagen.
Både Trelleborgs räddningstjänst och blivande polisinsatschefer fick en chans att öva i samband med en iscensatt krock på M/S Sassnitz på onsdagseftermiddagen.Foto: 

Det var scenariot vid en övning för blivande polisinsatschefer på onsdagseftermiddagen. Övningen är en del av en två veckor lång utbildning. Förra veckan läste de 20 poliserna, som i dag är gruppchefer, teori och den här veckan tränar de praktiskt på olika situationer som en polisinsatschef måste kunna hantera. För att det ska bli så realistiskt som möjligt är det hemligt vad övningarna går ut på fram tills att de drar igång.

– För att bli utsedd till polisinsatschef måste man kunna leda resurser, skaffa sig en lägesbild och förmedla den vidare. Man måste våga ta beslut helt enkelt, säger kommissarien Mats Thimgren som är kursledare.

Annons

Den praktiska delen av kursen är förlagd till Kävlinge, Malmö, Vellinge och Trelleborg där det alltså var en övning på onsdag eftermiddag. Eftersom krocken ombord på färjan ledde till en brand kopplades både hamnpersonal och den lokala räddningstjänsten in i övningen. Exakt vad som ska hända under de olika övningarna är dock inte förutbestämt.

– Det är upp till de som går utbildningen, vilka beslut de tar, säger polisens informatör Nils Norling.

Övningsdagarna har också innehållit bland annat en gisslansituation och ett rån i en matbutik där rånarna senare krockade.

Enligt Mats Thimgren finns ett behov av fler poliser med insatschefsutbildning i Skåne. Samtidigt är inte alla som gått kursen per automatik garanterade att få jobba som polisinsatschefer.

– Men man har mycket nytta av den här utbildningen i sitt arbete som polis även om man inte blir utvald att vara insatschef vid särskilda händelser, säger han.

Louise Löfgren
Louise Cronholm Löfgren, Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons