Annons

Stor ökning av akutbesök

På tisdag nästa vecka smygstartar arbetet med att bygga om akutmottagningen på lasarettet. En välkommen ombyggnad för mottagningen som haft en kraftig ökning av besökare.
Trelleborg • Publicerad 1 juni 2011
Foto: 

Tidigare prognoser har pekat mot 12 000 patienter om året på akutmottagningen. En siffra som nu reviderats. Under årets första fyra månader har akutbesöken ökat med 12 procent jämfört med de första fyra månaderna förra året.

– Det är dramatiska siffror i sjukvårdssammanhang. Det brukar vara en procent upp eller ner, säger sjukhuschefen Magnus Heiman.

Annons

Ökningen kan inte helt förklaras med en större befolkning, inte heller att fler blir akut sjuka. Antalet besök hänger ihop med att fler patienter från Vellinge och Svedala hittat till ”rätt” sjukhus.

– Vi börjar närma oss ett ”sant upptagningsområde”, säger Magnus Heiman. Lasarettet har flest patienter från Trelleborg, Vellinge och Svedala. Av tradition har många från Vellinge och Svedala sökt vård Malmö eller Lund. Det här handlar inte bara om en befolkningsökning utan att strömmar har vänt.

Strömmarna har vänt till en kommande byggarbetsplats. I augusti ska en provisorisk barack ställas upp framför entrén till lasarettet. Den ska tjäna som tillfälligt väntrum och reception under första etappen av akutens ombyggnad.

Förberedelserna sätter igång redan nästa vecka. Entrén till akutmottagningen kommer att stängas av under elva dagar från och med tisdag. Under den tiden hänvisas patienter till en ingång väster om parkeringen.

– Vi försöker göra en fålla utifrån parkeringen så att man inte ska kunna gå fel. Vi sätter staket och vi målar lite linjer. Bekymret är att det är här ambulanserna också kommer in. Det kräver en informationsinsats av stort format, säger Per-Erik Nygren, som ansvarar för ombyggnaden.

Senast mottagningen byggdes om var 1982. Förutom att lokalerna är slitna så är de inte anpassade till akutens arbetssätt, ett system där patienterna snabbt ska få en bedömning för att sedan slussas vidare.

I september 2012 ska akutmottagningen vara helt ombyggd.

Maria Sällberg
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons