Annons

Stor majoritet för hamnens utbyggnad

Det finns en stor majoritet bland Trelleborgs politiker för den första etappen av utbyggnaden av Trelleborgs hamn. Bara SD och MP sade sig vara emot när kommunstyrelsen tog upp frågan på sitt sammanträde i torsdags.
Trelleborg • Publicerad 7 maj 2010
Det finns en stor majoritet för hamnens utbyggnad.
Det finns en stor majoritet för hamnens utbyggnad.Foto: 

Patrik Holmberg från Centern meddelade att han inte hunnit diskutera frågan med sina partikamrater och att han därför väntar med att ta ställning tills frågan kommer upp i kommunfullmäktige.

SPI, FP, M, S, och KD är för utbyggnadens första steg.

Annons

Den första etappen består i stort av utbyggnad av nya vågbrytare samt muddring i hamnen. Sammanlagt beräknas kostnaden till 417 miljoner kronor och hamnen behöver ta upp ett nytt lån på 335 miljoner kronor för investeringen.

Kommunstyrelsen godkänner också hamnens förslag att sälja Hamngatan 9 (Ångkvarnen) men säger nej till försäljningen av Stationshuset.

Kommunstyrelsen sade även ja till att hamnen tar upp det nya lånet på 335 miljoner kronor. Dessutom säger kommunstyrelsen ja till att gå i borgen för hamnens skuld.

Bert Ekstrand (FP) kom med ett förslag på en extra punkt som fick bifall på sammanträdet.

I diskussionen om hamnens utbyggnad har många fört fram åsikten att hamnen inte bara är en kommunal angelägenhet utan ett intresse för hela landet. Bert Ekstrands förslag går ut på att kommunstyrelsen ska ta kontakt med regeringen för att diskutera om det går att få statliga garantier eller till och med statlig finansiering av utbyggnaden.

Slutligt beslut i frågan tas av kommunfullmäktige, men med den betryggande majoritet som förslaget har i kommunstyrelsen torde det även godkännas i fullmäktige nu i maj.

Det skulle kunna innebär att hamnens plan att påbörja utbyggnaden i oktober i år kan bli verklighet. De nya pirarna skulle i så fall stå klara i januari 2012. Muddringen skulle börja ett år senare och vara klar i januari 2013.

Den första etappen gör det möjligt för hamnen att ta emot betydligt längre fartyg än idag, upp till 240 meters längd.

En förutsättning för att arbetena kan påbörjas i oktober är att miljödomstolens dom som medger utbyggnaden vunnit laga kraft. Om domen överklagas finns det en möjlighet att miljööverdomstolens beslut om prövningsstillstånd inte hinner komma före hösten.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons