Stor invasion av liten bagge

De senaste dagarna har Trelleborg invaderats av små gråa baggar. Blygrå rapsvivel, som baggarna heter, är ovanligt många denna sommar.
Trelleborg • Publicerad 24 juli 2014
Foto: Johan Nilsson / TT

– De är extremt många i år. Vi har inte haft så här många på minst tio-femton år, säger Sara Ragnarsson på Jordbruksverkets växtskyddscentral i Alnarp.

Förklaringen till anstormningen dessa dagar är det varma vädret.

– Det har varit ett väldigt gynnsamt klimat för dem. Såväl vintern som våren och sommaren har varit varm, vilket gynnat rapsvivlarna, säger Sara Ragnarsson.

Årets generation rapsvivlar kläcks nu, och när de kläcks beger de sig ut för att hitta föda och äta upp sig på olika sorters växter inför vintern. Redan om någon vecka börjar vivlarna sin övervintring ute i skog och mark.

– Nästa år när rapsen blommar så flyger de ut i rapsfälten, sticker hål i rapsens skidor och lägger sina ägg där, säger Sara Ragnarsson.

Att vivlarna är ända inne i stan och härjar har sin förklaring i att de är så många.

– Det är en massiv förekomst av dem, och det är nog helt enkelt så att de far med vindarna och hamnar lite överallt, tror Sara Ragnarsson

Rapsvivlarna är inte farliga för människor och det är ingen fara om man skulle råka svälja en eller annan bagge. Men de kan ställa till det för växtodlare, de senaste dagarna har det kommit rapporter om att blomkålsodlare i Nordvästskåne tvingats kassera tonvis med blomkål som varit fulla av blygrå rapsvivlar.

Fanny Nyberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.