Annons

Stor insats för att stoppa avfall

Två lastbilschaufförer är misstänkta för att utan tillstånd ha försökt föra farligt avfall ur landet. I torsdags kväll stoppades de i Trelleborgs hamn.
Trelleborg • Publicerad 25 oktober 2013
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Flera instanser var med vid insatsen i Trelleborg, bland annat tullen, polisen och länsstyrelsen.

De båda misstänkta lastbilschaufförerna stoppades på grund av deras destination och skicket på lastbilarna. Länsstyrelsens personal konstaterade att de inte verkade ha de rätta tillstånden.

Annons

Den ena lastbilen skulle vidare till Afghanistan. Den var fylld med bland annat lastbilsdelar och batterier. Föraren, en man i 50-årsåldern, greps av tullen och anhölls senare. Han är misstänkt för medhjälp till försök till otillåten avfallstransport.

– Att det rubriceras som endast medhjälp beror på att mycket tyder på att han enbart fungerat som transportör, inte exportör. Han är till exempel inte den som gjort exportanmälan, säger miljöåklagare Lars Magnusson, förundersökningsledare i ärendena.

Den andra lastbilen skulle vidare inom Europa, för fortsatt färd till Afrika, och transporterade vad som verkade vara skrotbilar. Det visade sig att bilarna var besiktigade men hade förelägganden på sig. Föraren, en man i 60-årsåldern, greps av polisen och fördes till polishuset i Ystad där han senare anhölls, misstänkt för försök till otillåten avfallstransport. Han misstänks alltså även vara exportör.

Mannen, en utländsk medborgare, släpptes på kvällen mot att han skrev på en rättegångsfullmakt.

– Det innebär att han får en bötessumma när han lämnar polishuset. Han behöver inte inställa sig vid någon förhandling, utan det sköts av ett ombud, säger Magnus Swall, inre befäl vid polisen i Ystad.

Mikael Hallqvist
Louise Cronholm Löfgren, Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons