Trelleborg

Stor i världen med doldis på hemmaplan

Trelleborg Artikeln publicerades

Trelleborg är inte direkt känt som möbelformgivningens Mecka. Men faktum är att ett av Sveriges mest kända möbelföretag har sitt säte här.

– Jo, jag vet, vi är lite anonyma för många här i stan, även om vi har en jätteskylt ut mot vägen, suckar Johan Roth, vd för Dux möbelproduktionsbolag Sideline.

Vi sitter och pratar i Dux stora butik och showroom på Strandridaregatan, med magnifik utsikt över hamnen och havet. Medan andra svenska möbelföretag ligger i Sveriges möbelcentrum Tibro har Dux valt att ligga kvar i Trelleborg med både huvudkontor och produktion. Här tillverkas hela möbelkollektionen, från de senaste nyheterna, till Bruno Mathssons klassiska kollektion.

– Vi är väl lite udda i det avseendet, men enda fördelen vi hade haft av att ligga i Tibro är en något bättre tillgång till sömmerskor. Men eftersom vår textilproduktion ligger i Portugal spelar det ingen roll, menar Johan Roth.

De flesta av de 33 anställda som jobbar med möbelproduktionen är trelleborgare. Att outsourca produktionen till låglöneländer är inte aktuellt.

– Nuförtiden tillverkas möblerna ungefär som man monterar bilar. Här monterar vi ihop delar som specialproducerats av våra underleverantörer. Eftersom de är svenska allihop föredrar vi att finnas nära dem för att ha total kontroll över hela processen. Det är kvalitén vi lever på, betonar Johan Roth.

Dux är ett familjeföretag som snart är inne på sin fjärde generation. Möbelsagan började på 1920-talet när Efraim Ljung, affärsman och ägare till en chokladfabrik, var i USA för att köpa kakao. Enligt sägnen övernattade han på ett hotell där sängen var osedvanligt skön att sova i. När han kände efter hur den var gjord upptäckte han ett spiralsystem som då ännu inte användes i Sverige. 1926 startade han Dux madrassfabrik i Malmö. På 1950-talet tog Dux över Kocks snickerifabrik, men tillverkningen flyttades till Trelleborg först 1962 när företaget erbjöds en tomt på Strandridaregatan av kommunen. Där etablerade man sig och snart flyttade även kvarvarande tillverkning och huvudkontoret till Trelleborg.I dag ägs företaget av Claes Ljung, sonson till Efraim Ljung. Även Claes Ljungs tre barn arbetar i företaget. Huvudkontoret ligger fortfarande i Trelleborg, liksom möbeltillverkningen som sköts via dotterbolaget SiSängarna tillverkas i Sösdala och all textilproduktion sker i företagets fabrik i Portugal.

På 1980-talet tog vd Claes Ljung ännu ett steg i företagets utveckling genom att lansera Duxiana, ettbutikskoncept som i dag har vuxit till cirka 120 franchisebutiker runt om i världen.

– Vi har ett stort showroom här i Trelleborg dit alla som driver våra butiker kommer en gång om året, säger Johan Roth.

Andra idéer provas också. Sängar har företaget alltid levererat till hotell, men för några år sedan ville man prova ett nytt koncept. I Helsingborg öppnade det första Hotell Duxiana, med all inredning från Dux. I dag finns två sådana hotell och ett tredje är på väg att öppna i Malmö.

– Där ska vi testa att ha butik i markplan och hotell ovanpå, avslöjar Johan Roth.För några decennier sedan ritades några av svensk möbelhistorias mest kända klassiker just för Dux, när de inledde ett samarbete med formgivaren och arkitekten Bruno Mathsson. Snurrfåtöljen Jetson var den första möbeln där Dux hjälpte Mathsson att utveckla en idé. I dag produceras den fortfarande och är en storsäljare tillsammans med en del av hans andra klassiker som han ritade direkt för företaget, bland annat vilfåtöljen Pernilla 69 och serien Karin som började utvecklas i slutet av 1960-talet.

– Vi har mest haft egna formgivare inom företaget. Mathsson är väl undantaget som bekräftar regeln. Intresset för hans möbler är stort just nu, säger Johan Roth.Men det är inte bara Bruno Mathsson-kollektionen som går bra för tillfället. Det finns ett sug efter designade möbler.

– Jag tror det beror på att det finns ett allmänt designintresse just nu som går långt ner i åldrarna. Unga människor vet och kan mycket om design. Dessutom råder det en retrovåg just nu, där en del av våra möbler, som Bruno Mathson-kollektionen, ligger helt rätt i tiden, säger Johan Roth.

I Dux arkiv finns hundratals möbelmodeller från tidigare decennier. Vissa har gjort sitt, medan andra kan dammas av och sättas i produktion igen i takt med att trender kommer tillbaka.

– Jag vet till exempel att David Design har väckt till liv en av våra modeller från 1970-talet, säger Johan Roth.

Trots det imponerande arkivet pågår produktutvecklingen hela tiden. Bruno Mathssons klassiker kläs i nya tyger, soffor och bord utvecklas. Ideerna kommer både inifrån företaget eller från formgivare som samarbetar med Dux.

– I höst presenterar vi ett nytt samarbete med två svenska formgivare, men vem det är vill jag inte avslöja än, ler Johan Roth.