Annons

Stor glädje och hårda tag på parasportens dag

Att idrott är för alla – oavsett förutsättningar – blev tydligt under parasportens dag på Söderslättshallen. Trelleborgs kommun bjöd in föreningar att delta och nu hoppas man kunna arrangera tävlingar i parasport inom en snar framtid.
Trelleborg • Publicerad 17 maj 2022
Selma Kosuta tränar rugby tillsammans med Ester Petersson från Pingvin rugbyclub.
Selma Kosuta tränar rugby tillsammans med Ester Petersson från Pingvin rugbyclub.Foto: Sofia Bergström Nielsen

Selma Kosuta rusar fram mot ett tacklingsmål som Ester Petersson håller i. Krocken är total och slutar i gräset.

– Det var kul, säger Selma Kosuta och ler stort.

Annons

Bredvid står Eva-Marie Jörgensen och applåderar. Hon jobbar på daglig verksamhet och har tagit med sig Selma Kosuta och flera andra sportintresserade deltagare till Östervångsstadion.

Ester Petersson vilar efter att ha blivit tacklad gång på gång.

– Vi från Pingvin rugbyclub vill visa att alla människor kan hålla på med denna sport. Vi vill verkligen nå ut med det budskapet i dag. Rugby går att anpassa för alla, säger hon.

Erika Aouda från Kyrkoköpinge ridklubb, som satsar på handikappridning.
Erika Aouda från Kyrkoköpinge ridklubb, som satsar på handikappridning.Foto: Sofia Bergström Nielsen

Under hela tisdagen var detta budskap i fokus. En mängd föreningar visade upp sig och lät människor med funktionsvariationer testa allt från innebandy till dragkamp.

Kultur- och fritidsnämnden tog initiativet till dagen och intentionen är att bygga vidare och göra fler parasportsdagar. I framtiden kan även tävlingar arrangeras.

– Vi vill uppmärksamma parasport i Trelleborg och har velat arrangera denna dagen länge. Äntligen blir det av, säger Fredrik Jönsson (KD) från kultur- och fritidsnämnden.

En mängd redskap och funktionärer rörde sig inne på Söderslättshallen och utanför. Även en häst fanns på plats, som tillhörde Kyrkoköpinges ridklubb.

– Vi är här i dag för att berätta att vi kommer att starta handikappridning till hösten, berättade Erika Aouda och försökte hindra hästen från att äta gräset på Östervångsstadion.

Just nu jobbar ridklubben för att få allt i ordning. Men det är lite mer komplicerat än man kan tro. Hästarna måste vänja sig vid att vara i närheten av rullstolar och en mängd redskap behövs så att själva ridningen ska bli säker.

– Vi behöver liftskynken, tyglar som är lätta att hålla och antiglidpadd, säger Erika Aouda.

Fakta

Parasport

• Para är en kortform för parallell, och beskriver sporter eller tävlingar som är ”parallella” med de traditionella sporterna.

• De som tävlar i parasport delas ofta in efter funktionsnedsättning och efter graden av funktionsnedsättningen, för att alla ska tävla på lika villkor.

• Parasport har funnits länge. 1960 arrangerades det första officiella Paralympics, i Rom. Då var 400 aktiva från 23 nationer.

Källa: handikappidrott.se, paralympics.se

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons