Stor fiskdöd vid Skåre Skansar – kommunen avråder från bad

En stor mängd döda fiskar har flutit i land vid Skåre Skansar. Syrebrist tros vara orsaken. Trelleborgs kommun avråder nu från bad vid platsen.
Trelleborg • Publicerad 26 augusti 2019
Syrebrist tros ligga bakom fiskdöden vid Skåre Skansar.
Syrebrist tros ligga bakom fiskdöden vid Skåre Skansar.Foto: Sara Johari

Via sociala medier spreds under söndagen och måndagen bilder på döda fiskar som flutit i land vid Skåre Skansar. Och teorierna bakom fiskdöden var många: Oljeutsläpp, plasten i havet, syrebrist.

Några rapporter om utsläpp från några fartyg har inte rapporterats. Trelleborgs kommuns miljöingenjör, Johan Pettersson, tror istället på det sistnämnda: Brist på syre för fiskarna.

– Vi har haft en period med varmt vatten väldigt länge och det gör att vi har låga syrehalter i vattendragen och kanske också i havet, säger han, och fortsätter:

– Vi har också en kuststräcka där det samlas mycket alger och tång med mycket fåglar och dålig omsättning på vatten vilket gör att hela området har allmänt låg syrehalt. Vid östliga vindar flyttas hela det paketet och rundar Stavstensudde och slår in vid Skåre Skansar.

Johan Pettersson har nu tagit vattenprover för att säkerställa att orsaken bakom helgens fiskdöd verkligen handlar om låga syrehalter. Resultatet väntas komma om ett par dagar.

Han har själv svårt att uppskatta hur mycket död fisk som har flutit i land men säger att det rör sig om ”ett hundratal”.

Att en större mängd fisk på det här sättet dör av syrebrist är inte helt ovanligt, åtminstone inte i vattendrag. Mindre vanligt är att det sker i havet.

– Att det hamnar i havet har jag inte sett tidigare, säger Johan Pettersson.

Trelleborgs kommun avråder nu från att bada vid Skåre Skansar tills det är klargjort vad det hela handlar om.

Andreas WestergrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.