Annons

Stor enighet inför kyrkoval

Om en dryg månad är det val igen. Ett val som drygt 10 procent brukar rösta i. Det är dags för medlemmarna i Svenska kyrkan att välja representanter till församlingar, stift och kyrkomötet.
Trelleborg • Publicerad 9 augusti 2005

– Vi har en lista i valet, säger Lars Wilsson, ordförande i kyrkorådet i Dalköpinge församling. Det är slut med ideologin nu.

I Trelleborgs församling finns fyra listor att välja mellan, socialdemokraterna, moderaterna, Kyrkans väl och SPI.

Annons

För drygt fem år sedan skiljdes kyrkan från staten.

– Tidigare kunde kyrkan vara en del av överheten, säger Ann-Marie Hansson, ordförande (s) i kyrkorådet i Trelleborgs församling. Men kyrkan kan också vara folkets främsta företrädare. Mycket av den kommunala verksamheten har sina rötter inom kyrkan.

Om det finns en eller flera listor i en församling verkar inte har så stor betydelse för det praktiska arbetet. I stort sett alla frågor avgörs i enighet.

– Vi har ett fint samarbete för församlingens bästa, säger Ann-Marie Hansson. Vi strävar efter att nå enighet. I Dalköpinge församling, med bara en lista, fungerar kyrkorådet närmast som en valberedning i en förening.

– Vi försöker få med personer från alla de gamla församlingarna på listan, säger Lars Wilsson. Vi har inga ideologiska frågor.

En öppen och tillgänglig folkkyrka, utökad barn- och ungdomsverksamhet, kulturell verksamhet och social verksamhet inom församlingens ram är alla partierna eniga om. Diskussionen gäller oftast konkreta frågor som en ny orgel eller liknande.

Båda församlingarna har en bra ekonomi och relativt få utträden ur kyrkan. I och med att nya bostadsområden tas i bruk så ökar snarast medlemstalen. Men det kan vara svårt att få med representanter på listorna.

– Många har inte tid att engagera sig, säger Lars Wilsson. Vi gör vad vi kan men det är svårt att engagera ungdomar.

– Sedan tsunamin i Asien tycker jag det märks att folk är på väg tillbaka till kyrkan, säger Ann-Marie Hansson.

Även Lars Wilsson ser positivt på utvecklingen.

Annons

– Vi har duktiga präster, goda inkomster och växande verksamheter, säger han.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons