Stor donation av konst till museet

68 målningar samt 100 000 kronor till en stiftelse för främjande av konstutställningar. Det har en avliden kvinna donerat till Trelleborgs museum.
Trelleborg • Publicerad 25 januari 2007

– Det känns väldigt roligt. Visst får vi donationer då och då men i den här storleken händer inte så ofta, säger museichef Ingela Jacobsson.

Den 14 juli förra året avled Dagny Larsson bosatt på Sofiedahls gård i Alstad. Hon målade i stort sett hela sitt liv. Innan hon dog valde hon att testamentera en stor del av sina egna målningar samt nio verk av andra konstnärer till Trelleborgs museum. Dessutom donerade hon 100 000 kronor till en stiftelse som ska öka museets möjlighet att visa kvalificerat måleri. Stiftelsen ska förvaltas av kulturnämnden i Trelleborg.

– Tavlorna ska både gå till samlingarna och användas till utlåning, säger Ingela Jacobsson.

Dagny Larssons målningar sträcker sig från 1930-talet fram till 2005.

– Det är fantastiskt med en sådan samling. Det är inte vanligt att få in det från en och samma konstnär, säger Ingela Jacobsson.

Värdet på målningarna beräknas till sammanlagt 221 000 kronor. Ett villkor för donationen finns dock, och det är att en av Dagny Larssons egna målningar ska "visas på tillfredsställande plats på museet".

Enligt Ingela Jacobsson planerar man redan för en utställning av Dagny Larssons målningar.

– Det kan bli en utställning av hennes tavlor när vi öppnar igen i vår efter renoveringen, säger Ingela Jacobsson.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.