Annons

Stoppdag ska rädda Fågelsbäcksskolan

I dag är det stoppdag på Fågelbäcksskolan. De 200 högstadieeleverna får stanna hemma och diskutera med sina föräldrar, medan skolans personal ska ha egna diskussioner om hur man ska tackla den senaste tidens problem.
Trelleborg • Publicerad 13 maj 2004

Meningslös skadegörelse i form av avklippta sladdar till datormusen, sönderskurna soffor, kakpapper på golvet, slapphet och elever som inte håller inlämningstiderna av uppgifterna. Det är några händelser som ligger bakom det drastiska beslutet att stänga skolan under en dag. - Vi har inget katastrofläge än, men vi vill gärna förebygga innan vi hamnar där, säger rektor Torbjörn Barrander. Andra i personalgruppen vill inte uttala sig om situationen utan hänvisar till rektorn. Men alla i personalen står bakom beslutet om stoppdag, försäkrar Torbjörn Barrander Därför har föräldrarna fått en lapp från personalen där de uppmanas att tala med sina barn om normer i den "stimulerande och öppna skolan. Om var och en tar sitt ansvar och dessutom vågar visa civilkurage når vi långt", skriver personalen. - Tanken är att vi under torsdagen ska prata igenom hur vi ska gå tillväga. Särskilt viktigt är det inför nästa år, då våra åttor ska gå sista året. Vi kan inte hålla på att bara tjata och tjata på eleverna utan att det händer något, säger Torbjörn Barrander. Han medger att det visserligen är en liten, och välkänd, klick elever som stå för den största delen av skadegörelsen, men att övriga elever inte vill "tjalla" på dem. - Därför måste vi lära dem civilkurage, tycker Torbjörn Barrander. - Jag tror inte att vår skola är unik när det gäller den här typen av problem och i stort tror jag det handlar om en allmän slapphet i samhället. Vuxna var mer auktoriteter förut. Han tror att lärare i högre grad bör vara auktoriteter i dagens skola. - Vissa är det och har bra relationer med eleverna, andra är det inte. Efter elevernas lediga dag ska skolan samla in deras synpunkter och reflektioner under klassrådstimmarna på fredag. - Olika skolor tacklar det här på olika sätt. Men det är ju modernt nu att ta en time-out och fundera över saker och ting, så det har vi också gjort. Kanske tycker eleverna att det är bra att de får vara lediga en extra dag, men jag hoppas att de tar tillfället i akt och diskuterar med sina föräldrar.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons