Annons

Stopp för starta-eget-bidrag

För att kunna hålla budgeten måste arbetsförmedlingarna i Skåne vara mer sparsamma med det stöd som tidigare kallades för Starta eget-bidrag, numera Start av Näringsverksamhet. I Trelleborg innebär det att inga bidrag kommer att beviljas under sommaren.
Trelleborg • Publicerad 27 juni 2005

Under 2004 ökade antalet företag i Skåne som startades med arbetsförmedlingens hjälp till drygt 900. Under hösten är målsättningen att antalet ska ligga på 550"600 månadsplatser.

– För att inte alla pengar ska ta slut redan i sommar, har vi beslutat att inte bevilja några nya starta eget-bidrag förrän till hösten igen, säger Peter Flamholc, ansvarig för Start av näringsverksamhet i södra Skåne. I juni hade 30 personer, inskrivna på arbetsförmedlingen i Trelleborg, Starta eget-bidrag.

Annons

Många affärsplaner ligger och väntar på bedömning. Det kommer nu att dröja till hösten innan de sökande kan få besked om stöd eller inte.

– Det är möjligt att vi redan hade haft i gång ytterligare ett par projekt om det inte hade varit för att vi måste vara mer restriktiva nu, säger Peter Flamholc.

De senaste dagarna har det framgått i media att det bara är kvinnor, personer med invandrarbakgrund eller de som omfattas av aktivitetsgarantin som kommer att vara berättigade till stödet. Det är, enligt Peter Flamholc, felaktigt.

– När det gäller bedömningen av vilka som får stödet gäller främst två kriterier, det första är ju naturligtvis hur bra själva affärsplanen är, vi låter också externa företagskonsulter titta på materialet och göra en bedömning, sedan beror det också på vilka grupper som behöver stödet mest, säger Peter Flamholc. – De flesta i Trelleborg har fått stödet för att starta verksamhet inom handel, som olika typer av butiker, det är också många som får stödet för att starta konsultverksamhet, berättar Agneta Nilsson, biträdande chef för arbetsförmedlingen i Trelleborg och Vellinge.

Andra områden är grafisk design, service och underhåll, reklam samt catering. Av de som fick stödet i Skåne under 2004 var 32 procent kvinnor och 68 procent män.

– Enligt en rapport om Starta eget-bidraget i Skåne, är det kvinnorna som är duktigast på att driva vidare företagen efter att bidraget upphör efter sex månader. 90 procent av kvinnorna drev företaget vidare, av männen var det 70 procent, säger Peter Flamholc.

Det visade sig också att de yngre företagarna var mer framgångsrika än de äldre.

– Men Trelleborg ligger över genomsnittet i Skåne totalt när det gäller just att driva verksamheten vidare, säger Peter Flamholc.

Stödet innebär att den sökande får ett så kallat aktivitetsstöd som motsvarar a-kassa under högst sex månader.

Den sökande måste vara minst 20 år och arbetssökande.

Annons

Syftet är företrädelsevis att ge arbetslösa som inte kan få arbete, men har goda förutsättningar att starta och driva egen verksamhet som varaktig sysselsättning, stöd

i inledningsskedet.

Den sökande måste delta i informationsträffar och kan få hjälp och rådgivning hos arbetsförmedlingen.

TrelleborgÅsa Meierkord Start av näringsverksamheta
TrelleborgÅsa Meierkord Start av näringsverksamhet a
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons