Annons

Stopp för nya avtal

Trelleborgs kommun får inte teckna nya avtal om byggservice innan frågan om upphandlingen är avgjord. Det har kammarrätten i Göteborg beslutat.
Trelleborg • Publicerad 11 maj 2011

Upphandlingen av avtal som gäller priser och villkor för byggjobb i Trelleborg har blivit en mycket rörig historia.

Det började med att kommunen i fjor sommar tecknade avtal med tre olika byggfirmor som lämnat in anbud. Peab, som kom på fjärde plats, överklagade emellertid till förvaltningsrätten.

Annons

Peab menade att de tre företagens anbud borde ha underkänts eftersom de inte uppfyllde de krav som kommunen ställt i upphandlingen. Det handlade om fel som att platscheferna inte var tillräckligt kvalificerade, att fel person undertecknat ansökan och att det inte fanns korrekta försäkringar.

Förvaltningsrätten gav Peab rätt och gav kommunen i uppdrag att göra om upphandlingen utan de tre företagens anbud.

Kommunen tog fasta på domen och beslutade att Peab skulle få byggjobben för kommunens räkning.

Det föll dock inte i god jord hos ett av de företag som vunnit i första omgången, men blivit uteslutet på grund av de tekniska felaktigheterna i upphandlingen. Företaget överklagade i sin tur beslutet att ge Peab byggjobben, men fick inget gehör för sina åsikter hos förvaltningsrätten.

Nu har frågan hamnat i nästa steg på överklagningstrappan, hos kammarrätten.

Och kammarrätten sätter tillfälligt stopp för kommunens möjligheter att teckna avtal.

Stoppet varar medan kammarrätten funderar på vem som har rätt i frågan om upphandlingen.

Henrietta Johansson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons