Annons

Stölder av koppar kartläggs

Anmälningar om kopparstölder i Trelleborg fortsätter komma in till polisen.
Trelleborg • Publicerad 21 juli 2011

Under onsdagen anmäldes en stöld av kopparstaket på Norra kyrkogården och en stöld av tio kopparkastruller från ett lager i Vellinge.

TA har tidigare skrivit om att 60 meter kopparstaket stals från Västra kyrkogården och nu har kriminalunderrättelsetjänsten fått i uppdrag att kartlägga vilka som drabbats och vilka möjligheter det finns att avyttra koppar i området.

Annons

– De ska titta på det så småningom så får vi se hur det ser ut. På det stora hela har vi ändå varit relativt förskonade från det här, om man jämför med Malmö till exempel, säger biträdande närpolischef Mats Hammar.

Kriminalunderrättelsetjänsten i södra Skåne ska också ta upp kopparstölderna på ett möte med sina kollegor i länet.

Bolaget Kyrkans försäkring har 60 procent av Sveriges församlingar som kunder. Där märker man en uppgång av kopparstölder från kyrkor och kyrkogårdar.

– Tendensen är att det är en kraftig ökning i år. Det är nog det mesta vi någonsin sett sedan vi började följa det. Redan nu är det lika mycket som under hela förra året, säger Leif Eriksson, vd för Kyrkans försäkring.

Bolaget planerar att ge ut en handbok med råd till församlingarna om hur kopparstölder kan undvikas.

Ann Ekstrans
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons