Stöd från staten ska minska vräkningarna

Antalet uppsägningar och vräkningar är ovanligt högt i år. Men nu får Trelleborgs kommun hjälp från Socialstyrelsen i kampen mot hemlöshet. 353 250 öronmärkta kronor ska användas till att bland annat förbättra dialogen med hyresvärdar.
Trelleborg • Publicerad 22 maj 2008
Socionomerna Emma Dahlström och Asta Magnusdottir motverkar hemlöshet i Trelleborg. Bild: Tomas Nyberg
Socionomerna Emma Dahlström och Asta Magnusdottir motverkar hemlöshet i Trelleborg. Bild: Tomas NybergFoto: 

Hittills har 19 personer avhysts från sina lägenheter i Trelleborg under 2008, av dem har sex stycken redan blivit vräkta.

- Det har varit väldigt mycket i år. En förklaring är att det är högre tryck på bostadsmarknaden, säger Asta Magnusdottir, handläggare på enheten för arbete och försörjning.

Om fler letar lägenhet och bostadskön är lång minskar toleransen bland de som hyr ut lägenheter.

- De agerar tidigare än annars om någon till exempel är sen med hyran, säger Asta Magnusdottir.

Ett 60-tal personer har sagts upp från sina hyreskontrakt till följd av hyresskulder och störningar.

Sedan ett år har kommunen intensifierat sitt förebyggande arbete mot hemlöshet.

Personer som ligger i riskzonen för att vräkas söks upp och individuella handlingsplaner arbetas fram. Dessutom finns en 24-timmars "tak-över-huvudet-garanti".

- Ingen ska gå utan boende i mer än ett dygn. Men samtidigt har det blivit många tillfälliga lösningar som hotell och vandrarhem. Ambitionen är att vi vill undvika att någon ska bli hemlös från början, betonar Cecilia Lejon, chef för arbete och försörjning. De 353 250 kronor som Trelleborgs kommun nu får i stöd från Socialstyrelsen ska användas till en halvtidstjänst.

- Vem det blir eller hur vi ska gå tillväga är för tidigt att säga. Vi har precis fått reda på att vi fått pengarna, säger Cecilia Lejon.

Det är kommunen själv som ansökt om tillskottet i kassan. Förhoppningen är att nu bli bättre på det förebyggande arbetet.

- Vi vill prova nya och gärna otraditionella metoder.

Cecilia Lejon hoppas exempelvis på bättre dialog med hyresvärdar.

- Det gäller att hitta nya samarbetspartners. Asta Magnusdottir tycker redan nu att hyresvärdar blivit bättre på att kontakta kommunen, sedan mer fokus lagts vid preventiva åtgärder.

- Nu är det vanligare att de ringer när de märker att någon hyresgäst börjar få problem. På så sätt kan vi gå in tidigare och arbeta fram en handlingsplan.

Merparten av de som avhysts eller riskerar att bli av med sitt boende är mellan 25 och 64 år.

Ola Isaksson

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.