Annons

Stjärnor från Afrika i taktfast kamp mot aids

Propert klädda i vitsvarta skoluniformer dansar de tolv sydafrikanska ungdomarna upp på scenen. Till rungande och taktfasta applåder som aldrig vill ta slut.
Trelleborg • Publicerad 21 augusti 2008
Zaiga Magnusson, som utvecklat Star school-projektet värmer upp inför föreställningen tillsammans med Siyanda Mbanjwa och Mbali Ntuli. Bild: Albin Brönmark
Zaiga Magnusson, som utvecklat Star school-projektet värmer upp inför föreställningen tillsammans med Siyanda Mbanjwa och Mbali Ntuli. Bild: Albin BrönmarkFoto: 
Siyanda och Ntombenhle tycker om Sverige.
Siyanda och Ntombenhle tycker om Sverige.Foto: 

Gunget i musiken smittar omedelbart av sig. Och inlevelsen och glädjen i de afrikanska ungdomarnas sång kan få vilket hjärta som helst att smälta. Det har hänt förr.

- Vi var på Stockholms gospelkörfestival med sångare från hela världen och dessa ungdomarna knäckte varenda en. De sjöng med sådan innerlighet och värme att folk började lipa, säger Ken Wennerholm.

Annons

Ken Wennerholm är mest känd som ena halvan av sångduon Triple and touch. Men han och kollegan Göran Rudbo är också mycket involverade i projektet Star school som genom att stärka självkänslan hos sydafrikanska ungdomar ska bromsa spridningen av hiv och aids, som drabbat en tredjedel av populationen i elevernas del av Sydafrika. Möjligheten att fullfölja sina drömmar är betydligt mer begränsad om man smittas, lyder budskapet. 60 skolor i Sydafrika arbetar med projektet och av eleverna i skolorna har tolv tagits ut till att vara med på en Sverigeturné i bland annat Stockholm, Göteborg, på Malmöfestivalen och Sundsgymnasiet i Vellinge.

Anledningen till besöket i Vellinge är att kommunen engagerat sig i hiv- och aidsprojektet. Och så är Starschools utvecklare Thomas och Zaiga Magnusson bosatta i kommunen.

- På de tre år projektet funnits har vi nått fantastiska resultat. Graviditeterna i skolorna sjunker, antalet som slutar skolorna minskar och betygen har blivit bättre, säger Thomas Magnusson.

Sångarna Siyanda Mbanjwa och Ntombenhle Shobede tycker om att vara i Sverige.

- Jag är ledsen över att vi ska åka hem på lördag, säger Siyanda.

Han och Ntombenhle har båda drömmar som de är fast beslutna om att fullfölja. Trots att de ekonomiska och sociala förutsättningarna är långtifrån de bästa. Ntombenhle vill bli musiker och Siyanda pilot.

- Det är upp till mig om jag lyckas, säger Ntombenhle.

- Ingenting är omöjligt, fyller Siyanda i.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons