Annons

Stinkande tång blir biogas

Nu körs årets tångsamling bort från Dalabadet. Kanske är det sista gången ett tångberg syns på Trelleborgs stränder.
Trelleborg • Publicerad 13 juli 2006

Företaget Detox AB har lanserat en idé som kan vara den slutgiltiga lösningen på tångproblemet på stränderna i Trelleborg och andra ställen.

Detox har tillsammans med avdelningen för bioteknik vid Lunds tekniska högskola och Sysav utvecklat ett sätt att hantera tången. Trelleborg har erbjudits att agera testkommun.

Annons

Hanteringen innebär att tången samlas upp, sorteras och renas. I processen produceras biogas samtidigt som den jordliknande restprodukten kan användas för jordförbättring eller gödsel. – Det finns många fördelar. Man minskar olägenheten som tången medför och på längre sikt kan man reducera övergödningen i Östersjön, säger Mikael Karlsson, vd för Detox som också ser projektet som ett bidrag till att skapa ny energi.

– Biogas är en energiform som kommer allt mer.

Tången i Trelleborg har under denna veckan forslats samman och körts till Sysavs anläggning i Malmö där pilotprojektet genomförs. Om det faller väl ut kan fler kommuner erbjudas tjänsten.

Göran Ling, fritidschef i Trelleborgs kommun, är glad över projektet. Om det fungerar kan tången köras iväg och användas till biogas istället för att läggas i högar på stränderna.

– Vi har mycket stora förväntningar på detta. Det är mycket tång som läggs på stränderna, särskilt i början av somrarna. Så småningom kan det förhoppningsvis bli mycket mindre av den varan, säger Göran Ling

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons