Stina fastnade i hål vid busshållplats – fick opereras
Det var fredagen den 4 oktober som olyckan var framme. Stina Pedersen hoppade av vid busshållplatsen på Valldammsgatan vid 21-tiden tillsammans med sin sambo.
Någon meter ifrån busshållplatsen, till höger om papperskorgen, bänken och cykelstället, finns en grönyta med två träd.
När Stina Pederson gick av bussen tog hon två steg på gräset, och trampade sedan med ena foten rakt ner i ett cirka halvmeter djupt hål.
– Det var mörkt, dålig belysning och det låg löv och sånt. Jag kände hur benet försvann ner, och jag trillade över min egen kropp. Jag hörde bara hur det sa ”knak”, berättar hon för TA.
– Jag inbillade mig själv att det bara var en stukning, trots knaket.
Därför gick hon och la sig som vanligt den kvällen.
Men under natten fick hon mer och mer ont och kunde inte sova, samtidigt som benet svullnade upp. Under lördagsmorgonen fick hon därför bege sig till akuten.
– Det visade sig att jag hade en spricka i skenbenet, som nästan hade gått av. Dessutom var det bitar som saknades i själva knät, säger Stina Pedersen.
Samtidigt kände hon också en huggande smärta till följd av händelsen.
– Jag opererades på måndagen under narkos. Och nu har jag fått två skruvar i mitt knä.
Skruvarna i knät sitter där permanent, och händelsen påverkar hennes vardagsliv negativt.
– Jag blev sjukskriven i tre månader, så jag kan inte jobba, säger hon.
Hon är i stort sett fast i lägenheten eftersom benet är gipsat, och hon fick ta sig in dit med hjälp av en trappklättrare. Vill hon gå ut igen så är det tillsvidare rullstol som gäller.
Stina Pedersen känner sig väldigt besviken på Trelleborgs kommun.
– Det är kommunens mark. Min sambo ringde dit för fyra-fem dagar sen och då var det någon som sa att det skulle åtgärdas, men än i dag (måndag) är det inte åtgärdat, säger hon.
Hur känns det?
– Jag är jätteledsen eftersom jag har blivit funktionshindrad. Och att jag dessutom vet om att någon annan också kan trilla ner där gör det inte bättre.
– Om någon äldre hade fastnat där, så hade de kunnat bryta något allvarligt. Jag är jätteupprörd över det, säger Stina Pedersen.
Under måndagen kontaktar TA Martin Nilsson, som är teknisk chef på Trelleborgs kommuns tekniska förvaltning. Han hänvisar till kommunens parkavdelning, eftersom det rör sig om en grönyta, och meddelar att man kommer att ta sig dit för att inspektera hålet.
Morgonen efter TA:s samtal med Martin Nilsson, elva dagar efter olyckan, täpps hålet till med jord.
– Vad jag förstod så åtgärdades det klockan sju i morse (tisdag), säger Mark Huisman, parkchef, Trelleborgs kommun.
Han har inte varit på plats och kan därför inte svara på varför det inte åtgärdades snabbare.
Har ni fått någon klarhet i hur hålet uppstod?
– Jag har inte fått någon förklaring. Det finns olika teorier, men ingen direkt förklaring.
Han nämner vattenrörelser, djur eller ett stödben som sjunkit ner i gräset som möjliga teorier.
Har du hört talas om händelsen med kvinnan som skadade sig?
– Jag har hört att det har hänt en olycka där, och det är väldigt tråkigt. Men sen är jag lite undrande till varför man går över en grönyta och inte på trottoaren. Gräsytor kan tyvärr vara väldigt ojämna, det finns ingen garanti för att en gräsyta är helt jämn, säger Mark Huisman.
Sker det regelbundna inventeringar av grönytorna?
– Nej, att inventera alla de kvadratkilometerna som det rör sig om har vi ingen som helst möjlighet till. Men om vi själva ser något eller om någon från allmänheten hör av sig om någon fara åker vi givetvis dit och kontrollerar.
När Stina Pedersen får höra parkchefens svar känner hon sig fortsatt besviken.
– Alltså, man går ju över den gräsytan för att komma till trottoaren när man har gått av bussen. Det har aldrig varit något problem tidigare.
– Jag tycker att det är förskräckligt att det ska ta så lång tid. Min sambo ringde kommunen i tisdags i förra veckan och då sa de att de skulle skicka ut någon direkt för att fixa det, men det gjorde de alltså inte, säger hon.