Annons

Stillsamt i fullmäktige

Det blev inte mycket debatt när kommunfullmäktige på måndagen sammanträdde för sista gången för året. De enda punkter som väckte debatt var frågan om kommunens köp av fastigheten på Västervång, där den gamla smedjan som brann låg, samt de nya ägardirektiven för det kommunala fastighetsbolaget Östersjöterminalen.
Trelleborg • Publicerad 15 december 2003

Anders Svensson (mp) opponerade sig mot att kommunen köper marken i norra delen av centralorten. - Mp anser inte att Trelleborg ska växa norrut, utan åt öster och väster. I norr finns den fina jordbruksmarken och kollektivtrafiken är dålig, menade han. - Marken är strategiskt viktig för kommunen, eftersom den planerade ringleden kan gå där. Dessutom är det stor efterfrågan på tomtmark, svarade kommunalrådet Egil Ahl (s). Kommunfullmäktige beslöt att köpet ska genomföras, men de båda miljöpartisterna Aina Andersson och Anders Svensson reserverade sig. De nya direktiven för hur det kommunala bolaget Östersjöterminalen ska skötas togs upp till debatt av Lars-Olof Flink (m). - Bolaget har vuxit och därmed blir också risken större, menade han. Lars-Olof Flink sade att han främst oroade sig för att kommunen skulle tvingas skjuta till pengar om bolaget hamnar i kris och menade att skrivningarna i direktiven var luddiga, bland annat på den punkten. Lars-Olof Flink yrkade att ärendet skulle visas tillbaka för ny behandling, återremiss. Det slutade med votering som utföll med 21 röster för återremiss, 28 röster för att ärendet skulle avgöras direkt och 1 nedlagd. Enligt kommunallagen behövs dock endast en tredjedel av rösterna för att besluta om återremiss, så det blev också kommunfullmäktiges beslut. Endast 50 ledamöter var närvarande på sammanträdet, mot i vanliga fall 51. En stol stod tom eftersom sd vare sig hade ledamot eller ersättare på plats för den ena av sina två platser. Lars-Olof Flink frågade också kommunalrådet Egil Ahl, som är vd för Östersjöterminalen, om han menar att det är rimligt med en ersättning på över 100 000 kronor för det arbetet. - Ersättningen har varit tre basbelopp sedan 1980-talet. Det följer en del ansvar med positionen som motiverar ersättningen, svarade Egil Ahl.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons