Annons

Stillsam julotta i katolska kyrkan

Efter påsken är julen den största högtiden för katoliker.På julaftonsnatten var katolska kyrkan i Trelleborg fullsatt. Men ett fyrtiotal trelleborgare valde i stället att fira under en stillsam timme på juldagsmorgonen.
Trelleborg • Publicerad 25 december 2003

Altaret är smyckat med enkla tulpaner.Kupolen släpper in ett jämngrått dagsljus från ovan. Från orgeln ljuder Nu tändas tusen juleljus. Ett fyrtiotal av Trelleborgs 400 katoliker har samlats för att fira en stilla högmässa på juldagens morgon. BILD: CLAES NYBERG - I dag firar vi livet som har kommit till oss, inleder prästen Alviero Buco när han i sin predikan berättar för församlingen vad julen egentligen handlar om. Inlevelsefullt, utan manus talar han om julens betydelse. - Detta är en kristen fest även om vi förvandlat den, säger han. För fader Alviero Buco är detta en hektisk tid.Bara påsken är en större högtid för katolikerna. - Midnattsmässan samlar alltid mest folk.I år var det helt fullt.Under mässan använder vi rökelse som symbol för att Gud är närvarande, förklarar han efter juldagsmässan. På annandagen firas den helige Stefanos, den första martyren somm stenades till döds för sin tro. Söndagen är den heliga familjens dag.Katolska kyrkan ordnar en liten fest med anledning av de vise männen som enligt Bibeln når fram till Betlehem på trettondagen. -Det är viktigt att uppmärksamma familjens betydelse, säger Alviero Buco. -Därför ordnar vi högmässa med en liten fest efteråt. De tre vise männen nådde ju fram till Jesusbarnet på trettondagen, så på söndag är det väl troligt att de passerar Trelleborg och ger barnen här lite gåvor, säger Alviero Buco med ett leende. Och även vid det tillfället tänker fader Alviero Buco tala till sin församling utan manus. -Jag skriver aldrig ner det jag vill säga i förväg. Jag ska ju kommunicera med de människor jag har framför mig, då behövs inga papper.

Louise Voll Ercolino louise.voll.ercolino@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons