Stiftet storsatsar på konfirmander

De närmaste två åren ska Lunds stift göra en storsatsning på arbetet med konfirmander. Fem pastorat i Trelleborg och Vellinge ska ingå i projektet som syftar till att höja kvaliteten och locka fler ungdomar att konfirmera sig.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2007
En specialinsats ska leda till att fler ungdomar väljer att konfirmera sig och att kvaliteten ska bli ännu bättre. arkivbild: claes nyberg
En specialinsats ska leda till att fler ungdomar väljer att konfirmera sig och att kvaliteten ska bli ännu bättre. arkivbild: claes nybergFoto: 

Lunds stift, där församlingarna i Trelleborg och Vellinge ingår, ligger i topp i konfirmandstatistiken med 54,6 procent. Snittet bland de övriga tolv stiften är 41,2 procent. Förhoppningen är att satsningen ska leda till att den siffran om två år ska ligga på 60 procent.

Man har valt att fokusera på fem olika områden: att utbilda unga konfirmationsledare, konfirmandrekrytering, upplevelseinnehåll, kvalitet i konfirmationsgudstjänsten och kvalitetssäkring.

– Vi har varit ute och berättat om projektet och pastoraten har fått anmäla intresse till de arbetsgrupper de är intresserade av, säger Kristina Berlin, stiftsadjunkt och projektledare för konfirmandprojektet. De olika arbetsgrupperna ska träffas med jämna mellanrum och utbyta erfarenheter.

– Det är ett led i stiftsstyrelsens beslut att satsa på kyrkliga handlingar, där konfirmationen ingår. Det är ytor där vi träffar flest människor och är därför viktiga för vår verksamhet, säger Kristina Berlin.

Formerna för arbetet är fortfarande inte satta och arbetet i pastoraten har ännu inte hunnit komma igång.

I Vellinge-Månstorps församling planerar att antingen satsa på utbildning av unga ledare eller kvalitetssäkring där den egna verksamheten ska utvärderas utifrån de nya riktlinjer som tagits fram av stiftet.

Församlingen har ett högt antal konfirmander som legat konstant på 63-64 procent de senaste åren. Trots detta har man engagerat sig i konfirmandprojektet.

– Vi tror att vi kan göra det ännu bättre nu när lågan är varm, säger Kristofer Burman som är ansvarig för församlingens konfirmander.

Tanken är att projektet ska dra igång vid årsskiftet och han hoppas på att det ska få effekt på lång sikt.

– Förhoppningen är att göra framtidens kyrka mer synlig och att de som konfirmerar sig ska få en positiv bild av svenska kyrkan, säger Kristofer Burman. Även i Trelleborgs församling ska man satsa på arbetet med konfirmander. Fokus för arbetet ska vara på upplevelseinnehållet, att konfirmationen ska bli en annorlunda upplevelse.

– Jag hoppas på att vi kan hjälpa varandra på olika punkter och jag tror att vi har stora möjligheter att ge varandra tips i de olika arbetslagen, säger Helena Törnklev, komminister och ansvarig för konfirmanderna i Trelleborgs församling.

Man har redan påbörjat ett förändringsarbete och samarbetet med de andra pastoraten i Lunds stift blir en del i detta arbete.

Projektet ska pågå till hösten 2009.

Anja Degerholm

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.