Annons

Stiftelse förlorar sin skattefrihet

Stiftelsen som driver Greta och Johan Kocks hem för gamla drabbas av en skattesmäll. De som bor på hemmet är för rika, menar Skatteverket. "Vi kommer överklaga beslutet", säger direktör Jan Mårtensson.
Trelleborg • Publicerad 3 mars 2012

Enligt Jan Mårtensson kommer Fromma stiftelsen, som driver Greta och Johan Kocks hem för gamla att i år få betala 3,1 miljoner i skatt för inkomståret 2011. Något som kommer att påverka stiftelsens verksamhet då de tidigare varit skattebefriade. Det menar direktör Jan Mårtensson.

– Utdelningen beskattas. Det kommer inte att påverka hemmet för gamla. Men det kommer få effekt på hur mycket pengar vi delar ut till exempelvis medicinsk forskning, säger han.

Annons

Skatteverket har undersökt Fromma stiftelsen mellan 2009 och 2011. Under den tiden menar Skatteverket att bara 46 procent av dem som bor i stiftelsens lägenheter kan klassas som behövande. För att stiftelsen ska få skattebefrielse måste 90-95 procent av hyresgästerna vara ekonomiskt behövande. Enligt Jan Mårtensson finns det dock ingen juridisk definition av begreppet behövande.

– Det finns inte med i lagstiftningen. En praxis bland stiftelser som vi har tillämpat har varit att den behövande inte ska äga dyra villor, inte ha någon förmögenhet och inte ha årsinkomst på över 150 000 kronor, säger han.

Jan Mårtensson säger att stiftelsen kommer att överklaga myndighetens beslut till förvaltningsrätten. En process som därifrån kan utvecklas till juridisk följetong.

– Jag hoppas överklagandet leder fram till klarare regler. Men Skatteverket kommer att hålla på sin linje. Så överklagas det vidare i kommande instanser så gör jag bedömningen att detta kan ta mellan fem och tio år, säger han.

Under den tiden kommer stiftelsens avkastning att beskattas. Pengarna betalas tillbaka med ränta om rätten går på stiftelsens linje.

Jan Mårtensson betonar också att Skatteverket har gjort sin granskning under en längre tid. Något som han menar påverkar resultatet.

– Vi tittar bara på den sökandes ekonomiska förutsättningar när de söker. Vi avslår ungefär hälften. Men ekonomin kan ju förändras om man bor på hemmet länge. Det är kanske en fråga vi får ställa oss i framtiden. Ska vi säga upp någon om de till exempel vinner på Triss, säger han.

Tror du att ni kommer att vinna processen mot Skatteverket?

– Det har jag ingen uppfattning om idag.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons