Annons

Stenen i Fuglie en världsnyhet

Gravstenen som paret Carin och Gert Nilsson hittade under golvet i vardagsrummet blev en världsnyhet. Förutom svenska medier har bland annat engelska Daily Mail haft en stor artikel om fyndet.
Trelleborg • Publicerad 9 april 2014
Gravstenen, med psalmversen på baksidan, ska nu få en synlig plats mot en vägg utomhus vid Carin och Gert Nilssons hus i Fuglie.
Gravstenen, med psalmversen på baksidan, ska nu få en synlig plats mot en vägg utomhus vid Carin och Gert Nilssons hus i Fuglie.Foto: 

- Vi trodde aldrig att det skulle bli en sådan jättenyhet, säger Carin Nilsson. Telefonen har ringt väldigt mycket. Vårt fynd hamnade ju till och med på nyhetsplats i England, hos Daily Mail.

Det var på kvällen 1 april, av alla dagar, som Gert Nilsson hittade gravstenen under golveti parets vardagsrum i samband med en renovering.

Annons

- Det är många som engagerat sigi att ta reda på mer om stenen, säger Carin Nilsson. I dagsläget vet vi att de tre personer som står med på stenen har bott här på Fuglie 19 samt att åtminstone en generation före dem samt en dotter efteråt har bott här.

Ytterligare ett svar på gåtan hittade paret när man lyckads flytta ut stenen på gården.

- Det krävdes hjälp av fyra starka karlar för att flytta den, säger Carin Nilsson. Men under stenen hittade vi kullersten, och det har varit kullersten på gården här tidigare, så stenen har sannolikt varit placerad utomhus från början.

Carin Nilsson menar att det också verkar troligt att det var i samband med att kyrkan blev större som gårdarna fick ta hand om sina gravstenar som kom i vägen för den nya kyrkan.

- Men vi vet inte varför man lät den ligga kvar under golvet när man byggde det som blev vårt vardagsrum, säger Carin Nilsson.

Vid flytten visade det sig att det fanns en psalmtext på baksidan av stenen. "O Jesu du som med din död har frälst mig från evig nöd. Gif att beredd och glad jag må min sista stund till mötes gå. Ps. 450 vers 6"

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons