Annons

Stavstensgrundet omdiskuterat grund

Stavstensrevet utanför Skåre hamn är den största faran för fritidsseglarna. Bara i juni har sjöräddningen fått rycka ut tre gånger för att dra loss båtar på grund, senast i fredags i förra veckan. Beror detta på grundet är dåligt utmärkt? Det menar i alla fall fadern till den man som senast gick på grund.
Trelleborg • Publicerad 26 juni 2002

- Jag talade med dem i hamnen som säger att där är olyckor varje dag. Jag är själv inte van vid sjöfart men man kan överföra detta till land: om du har en stolpe som blir påkörd varje dag, nog gör du något åt det, säger han och efterlyser en tydligare märkning. Håkan Christiansson, uppsyningsman på Sjöräddningssällskapet i Trelleborg känner igen resonemanget. - Men det är inget fel på utmärkningen. Grundet är markerat med en östprick och en västprick så som det ska vara, säger han, och menar att det återkommande kravet på ändrad märkning beror på en missuppfattning om vem utmärkningen är till för. - Utprickningen sker inte endast för små segelbåtar utan den görs framför allt för yrkesmässig trafik. Det innebär att markeringen ligger långt ut till havs för att försäkra att djupet är tillräckligt för de tunga skeppen. Skulle man flytta in markeringen närmre grundet ökar risken för att yrkessjöfarten går på grund i stället. När Sjöräddningssällskapet i Trelleborg grundades 1987 förlades räddningsstationen faktiskt till Skåre hamn. Det var ju där alla incidenterna inträffade. Men några år senare fick man större båtar och tvingades flytta till Trelleborg.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons