Annons

"Stavning spelar inte så stor roll"

När Petter Lidbeck igår besökte Bäckaskolan gick det i en rafflande fart. Både frågestund och språklektion hanns med. "Fast det där med stavning spelar egentligen inte så stor roll", säger Lidbeck.
Trelleborg • Publicerad 25 september 2010
Bibliotekarien Åsa Bengtsson har jobbat mycket med läsförståelse hos eleverna på Bäckaskolan.
Bibliotekarien Åsa Bengtsson har jobbat mycket med läsförståelse hos eleverna på Bäckaskolan.Foto: Claes Nyberg
Författaren Petter Lidbecks besök var uppskattat bland eleverna. De har jobbat med ett tema kring hans böcker och var förberedda med massor av frågor.
Författaren Petter Lidbecks besök var uppskattat bland eleverna. De har jobbat med ett tema kring hans böcker och var förberedda med massor av frågor.Foto: Claes Nyberg

TRELLEBORG. Som ett led i satsningen på biblioteket och läsandet hade Bäckaskolan på torsdagen författarbesök av Petter Lidbeck. Eleverna har sedan i våras jobbat med hans böcker i ett tema och det var förväntansfulla, förberedda och frågvisa elever som mötte honom när han tittade in i treornas klassrum.

Alla händer var i luften nästan hela tiden och frågorna avlöste varandra: Hur lång tid tar det att skriva en bok? Hur kommer du på allt du skriver om? Varför började du skriva böcker? När började du?

Annons

– Jag började skriva böcker för att imponera på min mamma för hon läste alltid jättemycket när jag var liten, sa Petter Lidbeck som hela tiden levererade skrattframkallande svar.

Frågestunden avbröts för en stavningslektion. Svåra exempel på hur man ska stava till tv eller skateboard diskuterades.

– När jag var liten tyckte de att man skulle skriva rullbräda istället eftersom det skulle vara ett svenskt ord, men det tyckte vi var töntigt så då blev det aldrig så, berättade Petter Lidbeck.

– Fast egentligen spelar det inte så stor roll. Alla människor i hela världen får hellre ett felstavat kärleksbrev än ett rättstavat hatbrev.

Petter Lidbeck, som tidigare gjort besök på flera andra Trelleborgsskolor, har främst skrivit barn- och ungdomsböcker. Bland annat är han upphovsman till serien Tre tjejer. Under pseudonymen Hans Koppel har han också gett ut vuxenböcker. Men på Bäckaskolan ligger fokus på barnböckerna.

– Varför blev du författare? undrade en av eleverna.

Bortsett från en önskan om att imponera på mamma finns ett svar till på den frågan:

– Jag har alltid haft svårt för chefer. Jag kan inte förstå varför man ska lyda någon annan. När någon vill bestämma över mig blir jag alltid galen.

Ordens betydelse blev tydlig för Petter Lidbeck när han gick i sjätte klass och var ihop med Tessie.

– Vi var de första som var ihop och vi pussades hela tiden. Alla andra tyckte att det var äckligt. Men sen en dag gav hon mig ett hjärta där hon hade skrivit "till min lilla gulleplutt". Och då slutade jag vara kär i henne, bara för att hon kallade mig för lilla gulleplutt. Jag ville ju vara stor!

Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons