Annons

Staty med klättrande gubbe

Trelleborgs Planterings- och försköningsförening vill sätta upp en 15 meter hög stolpe med en klättrande gubbe på Algatan, ungefär vid Billings konditori. Konstnären bakom är Fred Åberg, som även skapat Böst.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2004

- Efter att vi fått 300 000 kronor från Sparbanksstiftelsen Skåne fattas det bara 250 000 kronor, som vi hoppas få in bland annat från företagen i Trelleborg, säger Rune Olsson, ordförande i Planterings- och försköningsföreningen. Bildmontage Skulpturen heter Nästan halvvägs och består av en hög stolpe som smalnar av mot toppen. Nästan halvvägs upp sitter en mansfigur fastklamrad vid stolpen. Placeringen på den centrala gågatan skulle göra statyn till en pendang till Böst, en naturlig mötesplats i centrum. Rune Olsson har även haft kontakt med både kommunalrådet Egil Ahl (s) och stadsbyggnadschefen Stefan Ferm. - Jag har fått klartecken från båda för planerna, säger han. Nu återstår att samla in resten av pengarna för att planerna ska kunna bli verklighet. - Statyn heter Nästan halvvägs, men själva är vi mer än halvvägs, säger Rune Olsson. Konstverket kostar 600 000 kronor. Vi har bidraget från Sparbanksstiftelsen och 50 000 kronor från oss själva. Avsikten är att statyn ska gjutas i brons. - Det är juryn i Sparbanksstiftelsen som tyckt att projektet var så intressant att man ville satsa så mycket på det, säger Inger Stigborn, chef på Föreningssparbanken i Trelleborg, i samband med att hon lämnar över checken till Rune Olsson. Fred Åberg, som är konstnären bakom Nästan halvvägs, har redan gjort succé i Trelleborg med Böst, som på kort tid blivit stadens troligen mest älskade konstverk. Om allt går som planerat hoppas Planterings- och försköningsföreningen att det nya konstverket ska kunna invigas i höst.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons